Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

 

orjen

Kulturni centar Nikola Đurković i Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u srijedu 9.maja u maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 18.30 organizuju promociju nove planinarsko – turističke publikacije, autora Željka Starčevića, objavljene u izdanju Planinarskog kluba Subra iz Herceg Novog. Pored autora govoriće i Aleksandra Kapetanović iz NVO EXPEDITIO. Brošura je štampana u tiražu od hiljadu primjeraka na našem, odnosno, hiljadu na engleskom jeziku i za razliku od prošlog vodiča kroz Orjen, rađenog 2006.godine, ima kompaktne dimenzije, prikladnije za terensku upotrebu. Publikacija se sastoji od kratkog vodiča kroz 14 najatraktivnijih planinarskih i izletničkih destinacija, lociranih na markiranim stazama, kao i prateće geografske karte. Radom je prvenstveno obuhvaćen hercegnovsko-kotorski zahvat masiva Orjena, ali i dio samog bokokotorskog priobalja, tako da karta, osim one planinarske može imati i širu informativnu ulogu.

Tako su, recimo, posebno naznačene tvrđave, granični prelazi, autobuska stajališta, supermarketi, benzinske stanice, policija, Dom zdravlja i slično. Autor publikacije - Željko Starčević u planinarskom klubu Subra obavlja dužnost načelnika Sekcije za markacije i vodičku službu, pa je po prirodi stvari najupućeniji za sastavljanje planinarskih vodiča našeg zaleđa. Sa svoje strane, Subra je vjerovatno najstariji planinarski klub na teritoriji Crne Gore i ove godine slavi 80 godina od osnivanja. Posjeduje dva planinarska doma na Orjenu, od kojih je dom Za Vratlom prošle jeseni temeljno rekonstruisan uz pomoć njemačkog GTZ-a i Ministarstva turizma i održivog razvoja. Vodič je štampao Biro Konto iz Herceg Novog, za prevod na engleski jezik postarala se Ružica Marjanović, dok je dragocjenu finansijsku pomoć pružila NVO Riznica mladosti. „Nakon promocije vodiča posjetioci će moći da se uvjere u dobar ukus i raznolikost biljne trpeze našeg zaleđa. Za ovu priliku prezentovaće se, uz obaveznu degustaciju, dio prebogatog samoniklog biljnog fonda, a sve to zaliti tradicionalnim čajevima. Domaćica trpeze je Nada Popović Sule“ – kažu u planinarskom klubu Subra i dodaju: „Prvenstvena svrha i jedne i druge teme ove večeri je ukazivanje na velike mogućnosti u maštovitom proširenju tradicionalne turističke ponude Boke Kotorske. Svjedoci smo da se gotovo cjelokupni turistički, privredni, kulturni i kakav god drugi život u Boki odvija u onih prvih 100 do 200 metara obalne linije, dok ogomna prostranstva našeg zaleđa ostaju zaboravljena i neiskorištena. Smatramo da je održivo korišćenje resursa brdsko-planinskog okruženja Boke Kotorske od vitalnog i jednakog značaja kako za nas same, tako i za naš turizam.“

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka