Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

Od Bekima Sejranovića, autora romana ‘’Nigdje, niotkuda’’, ovenčanog priznanjem “Meša Selimović”, stiže nam novi roman “Ljepši kraj”, gotovo nastavak prve priče, ponovo ispisan u autobiografskom ključu.Ove dve knjige povezuje emigrantski život junaka na relaciji Norveška, Hrvatska, Bosna, i autentičan autodestruktivni okvir iz koga on pokušava da pobegne tražeći spas u ljubavi. Sejranović piše nepatvoreno, jednostavno i sveže, sa mnogo humora, a najčešće s ironičnim odnosom prema samom sebi. Sudbine nekoliko junaka prepliću se u ovoj knjizi, u kojoj autor teskobnu sliku svog sveta gradi paralelnim pričama sa različitim vremenskim distancama i mestima zbivanja – između jedne brvnare u Bosni, podstanarske sobe u Oslu, delekih zemalja u koje njegov junak beži u potrazi za smislom – dok ga potmulo progoni duboki, gotovo prognanički osećaj nepripadanja. No, kraj je ipak lepši…

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka