Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

Fenomenalni prvenac američke spisateljice Rejven Lejlani o Afroamerikanki Idi, koja pokušava da se snađe u svetu privilegovanih u Njujorku. Ispričan u prvom licu, upečatljivim i neobuzdanim narativnim glasom, Sjaj na intiman i duhovit način opisuje šta danas znači biti mlad i kako se nositi sa usamljenošću.

Idi pokušava da preživi. Brlja na dosadnom poslu u kancelariji, gde rade samo belci, spava s pogrešnim muškarcima, i ne ide joj jedino što joj je ikada značilo – slikanje. Počinje da se zabavlja s Erikom, sredovečnim belcem koji živi u predgrađu sa ženom saglasnom s otvorenim brakom i usvojenom crnom ćerkom. Kao da manevrisanje promenljivim prostorom seksualne i rasne politike nije dovoljno teško za jednu mladu ženu, nemajući gde, Idi upada naglavce u Erikov dom i porodični život.

Rejven Lejlani na intiman i bolno duhovit način opisuje šta danas znači biti mlad, kako se nositi sa usamljenošću i rasizmom, istovremeno ispitujući seksualnost i traume, moć i privilegije.

Oštar, provokativan i iznenađujuće nežan, Sjaj je pobrao hvalospeve kritičara i dobitnik je prestižne nagrade Nacionalne književne kritike za debitantski roman.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka