Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

 

            a

UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO od 1996. godine obilježava 23. april kao Svjetski dan knjige i autorskih prava. Ovaj datum simboličan je za svjetsku književnost jer su toga dana 1616. umrli velikani Miguel de Servantes i Vilijem Šekspir. Sama zamisao temelji se na katalonskom običaju da se toga dana uz svaku prodatu knjigu daruje ruža.

 U više od stotinu zemalja svijeta proslavlja se ovaj datum uz pomoć onih koji prepoznaju ulogu i vrijednosti knjige, sa ciljem da podstaknu na čitanje sve, a prije svega mlade. Sloboda čitanja, učenja, proučavanje i istraživanje različitih kultura osnovna su čovjekova prava. Knjige, kao djela umjetnosti i nauke, na magičan način otjelotvoruju kreativnu različtost, generišu znanje i doprinose dijalogu.

Istoriju biblioteka prati istorija knjige jer je s potrebom za pisanjem i zapisivanjem nastajala i želja da se napisano sačuva na određenom mjestu. Tako su nastajale biblioteke, mjesta na kojima se organizovano smještao manji ili veći broj zapisa radi njihovog čuvanja i korišćenja. Biblioteke su vitalni dio svakog sistema obrazovanja. Zahvaljujući njima dostupno je vjekovima taloženo znanje.

Transformacija biblioteka nezaustavljiv je proces. One su danas, više nego ikad, zahvaćene talasom dubokih tehnoloških, društvenih i kulturnih promjena. Savremene biblioteke moraju objediniti različite izvore i tehnologije, podjednako u elektronskom i štampanom okruženju. Takve nove, hibridne biblioteke integrisaće pristup svim vrstama izvora, koristeći raznovrsne mogućnosti digitalnih biblioteka. Ukratko mjera njihove uspješnosti biće da korisnicima omoguće pristup i korišćenje informacija koje su im potrebne. Informacija kao jedno od najvažnijih dobara u savremenom svijetu prestaje biti privilegija elite. Razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija transformisao je društvo u informaciono društvo. Ako smo se uz to opredijelili i za stvaranje društva znanja moramo prihvatiti da se u središtu sistema vrijednost koje ono sobom nosi, nalazi kultura, knjiga i biblioteka. Smjernice Vijeća Evrope o knjižnoj politici ističu da: „Biblioteke čine neophodnu i nezamjenjivu komponentu kulturne, obrazovne i informacijske infrastrukture jednog društva. Uz to, one predstavljaju nezamjenjiv dio kulturne baštine.“.

Iako bibliotekarstvo  i biblioteke predstavljaju dio ukupne kulture  našeg društva njihov je položaj i razvoj najčešće na margini društvenog interesovanja. Moramo istaći da je stepen razvoja bibliotekarstva, u bilo kom društvu, ogledalo kulturnog i civilizacijskog stanja zajednice. Bibliotekarstvo treba podići na viši nivo ne samo kvalitetnim kadrovima, nego i većim materijalnim izdvajanjem te osmišljenim planom djelovanja. U suprotnom bibliotekarstvo ostaje zatvoreno unutar sebe. Tako napori za podizanje kvaliteta vlastitog stručnog rada ostaju nedovoljni bez veće društvene pomoći. Sa druge strane, sama bibliotečka struka morala bi učiniti više u svojim nastojanjima za podizanjem ugleda u društvu. Smišljenim planiranjem usluga, za sve slojeve i uzraste korisnika, trebala bi uticati na njihovu predstavu o nužnosti novih sadržaja i izvora informacija.

                                                                                Udruženje bibliotekara Crne Gore

 

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka