Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

Dana  07. 04. 2011. godine, sa početkom u 11h,  u čitaonici Narodne knjižnice Grad u Dubrovniku, Dubrovačke knjižnice i Gradska biblioteka i čitaonica Kotor (i sa partnerima: NVO Prostory Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor, a Matica Hrvatska - ogranak Dubrovnik Dubrovačkim knjižnicama) organizovale su stručni seminar za  bibliotekare Hrvatske i Crne Gore u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige.

Predavanje na temu Knjižnice i knjižničari na početku tisućljeća održala je  dr.sc. Aleksandra Horvat, redovna profesorica Odsjeka za informacijske studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Profesorica je, između ostalog, govorila o ulozi narodnih (gradskih) biblioteka u društvu. Istakla je da su narodne biblioteke srce svoje lokalne zajednice, ali da njihova uloga mora biti šira od one u lokalnoj zajednici. Narodna biblioteka mora raditi na socijalnoj inkluziji isključenih (osobe s posebnim potrebama, mladi iz problematičnih porodica, osobe koje žive u izolovanim krajevima...) u skladu sa Lisabonskom strategijom (2000.) koja podrazumjeva borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti u zemljama članicama EU.  Bibliotečka zbirka mora odražavati specifične potrebe stanovništva na području koje biblioteka uslužuje, mora sarađivati sa drugim institucijama i građanskim udruženjima zajednički djelujući na razvijanju senzibiliteta okoline i uklanjanju predsrasuda prema grupama socijalno isključenih korisnika.

Govorilo se i o digitalizaciji i nekim pitanjima i nedoumicama vezanim za proces masovne digitalizacije, kao i problemima s kojim se suočavaju biblioteke oko poštovanja zakona o autorkom pravu pri digitalizaciji naslova iz svojih fondova.

Projekat Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige je prvi projekat u domenu kulture koji zajednički realizuju Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Dubrovačke knjižnice,a koje finansira Evropska zajednica iz sredstava opredijeljenih za prekogranični program Hrvatska – Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku (IPA) / Cross-Border Programme Croatia-Montenegro under the Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA) Component II, allocations for 2007 and 2008.

Cilj projekta jeste podizanje nivoa bibliotečke, kulturne i edukativne razmjene između građana i institucija u međugraničnoj regiji između Hrvatske i Crne Gore. Zatim da se uspostavi redovna saradnja institucija i partnera u Hrvatskoj i Crnoj Gori, Dubrovniku i Kotoru, redovna razmjena informacija o knjižnom fondu i obogati isti. Takođe da se kroz radionice za studente i predavanja za bibliotekare omogući razmjena i podizanje nivoa stručnih znanja.
Seminaru su prisustvovali bibliotekari iz biblioteka u Dubrovačkoj županiji kao i bibliotekari Centralne narodne biblioteke Crne Gore ''Đurđe Crnojević'' sa Cetinja, Univerzitetske biblioteke iz Podgorice, visokoškolskih biblioteka sa Univerziteta Crne Gore, narodnih biblioteka, specijalnih biblioteka i školskih biblioteka iz Crne Gore.

Sljedeće stručno predavanje za bibliotekare Hrvastke i Crne Gore u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige zakazano je za  7. jun 2011. godine u Dubrovniku, kada će predavanje održati profesorica bibliotekarstva i informatike Marija Dalbello sa Rutgers univerziteta iz Nju Džersija.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka