Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

Druga od šest promocija predviđenih projektom Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige održana je 17. 03. 2011. godine ucrkvi Svetog Duha u Kotoru, gdje je izdavačku djelatnost predstavila Matica hrvatska – ogranak Dubrovnik.  To je prvi projekat u oblasti kulture, koji zajednički realizuju Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Dubrovačke knjižnice, a finansira ga Evropska unija iz sredstava za prekogranični program Hrvatska – Crna Gora u okviru instrumenata za predpristupnu podršku (IPA).

U programu su učestvovali Ivana Burđelez, predsjednica Matice hrvatske – ogranak Dubrovnik, akademik Luko Paljetak, profesorica Ana Marija Paljetak  i Vesna Čučić, ravnateljica Dubrovačkih knjižnica.

U muzičkom dijelu programa učestvovala je flautistkinja Ivanka Muhadinović.

Predsjednica Matice hrvatske ogranak Dubrovnik Ivana Burđelez, predstavila je ukupnu aktivnost i izdavačku djelatnost. Matica je osnovala biblioteku "Cvijeta" za najmlađe sa ciljem da im prenese dio baštine i sjećanja na znamenite Dubrovčane. Do sada su objavljene tri slikovnice, koje  su posvećene Mihu Pracatu, pomorcu i dobrotvoru, Marinu Držiću,najvećem dubrovačkom komediografu i  Ruđeru Boškoviću, astronomu, matematičaru i filozofu svjetskog glasa. Slikovnica Marin Držić uvrštena je u katalog 250 najljepših svjetskih slikovnica koji će biti uručen Luku Paljetku na Međunarodnom sajmu dječijih knjiga u Bolonji krajem mjeseca.

Luko Paljetak predstavio je kapitalno djelo Povjest Dubrovnika autora doktora fra Serafino Razzia teologa Dominikanskog reda, koje je štampano nakon dvije godine upornog rada. Ova  knjiga je nakon 415 godina prvi put prevedena na hrvatski jezik. To je prva pisana i štampana knjiga o povjesti grada Dubrovnika i Dubrovačke Republike. Knjiga je u Italiji doživila četiri izdanja. Fra Serafino Razzi se iznenadio kad je došavši u Dubrovnik saznao da tako drevni grad nema svoje istorije, te se odlučio na pisanje iste. Autor je osjećao ‘’duhovnu srodnost s Dubrovnikom kao plemenitim i slavnim gradom što se i osjeća iz duha i stila kojim je djelo napisano’’. Ovaj ‘’stranac po krvi, a po ljubavi i nakonosti sugrađanin’’ predstavio je Dubrovnik i Kotor tadašnjem svijetu.

Ravnateljica Dubrovačkih  knjižnice Vesna Čučić predstavila je časopis Dubrovnik (2010.) posvećen sedamdesetogodišnjici rođenja Stjepa Mijovića Kočana, pjesnika, putopisca, reditelja, scenariste, pedagoga, urednika, romanopisca.

Ana Marija Paljetak je predstavila biblioteku Psiha, koja se sastoji od pet knjiga poezije malih dimenzija (13 x 9cm) autora Iva Vojinovića, Viljema Šekspira, Vladimira Nazora, Oskara Valjda i Pabla Nerude.

Promociji su prisustvovali gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, generalni konzul RH Božo Vodopija, konzul RH Radojko Nižić, podpredsjednik opštine Kotor Filo Biskupović kao i brojni posjetioci ljubitelji knjige.

Sljedeća promocija u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige će biti  17. 04. 2011. u  Centralnoj narodnoj biblioteci ‘’Đurđe Crnojević’’ na Cetinju, gdje će svoja izdanja predstaviti Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka