Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

milijana

 

Kuturni centar ,,Nikola Đurković'' Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica organizuju u utorak 20. 08. u 20.30 sati u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra predavanje dr Milijane Kandić Simonović ,,Boka – Njegoševa lirska inspiracija“.
Petar II Petrović Njegoš je stvaralac i mislilac koji se u svijesti čitalaca inicijalno formira i definiše kao tvorac epskog književnog izraza. Njegova su djela ogledalo patrijarhalnog morala i konteksta, istorija je njegova pozornica. Ali, pjesnik na čijim epskim stihovima kao paradigmi etičkog i filozofskog nasljeđa stasavaju generacije, pisao je, pored cijelog ansambla žanrovske raznovrsnosti, i lirske pjesme. On je, što je u širem receptivnom krugu manje poznato ili kao činjenica manje zastupljeno, stvaralac duboke lirske definicije. U nauci i istoriji književnosti se gotovo zasigurno zna da je Njegoš napisao više lirskih versa nego što ih mi danas poznajemo, ali i oni koji su ostali za njim, sačuvani često na neobične načine, prebogat su rasadnik za potpunije, lirsko razumijevanje stvaralačke putanje ovog velikog pjesnika. Sa tom idejom, govorićemo o dvijema pjesmama koje je Njegoš napisao u Boki 1844. i/ili 1845. godine: ,,Ljetnje kupanje na Perčanju'' i ,,Noć skuplja vijeka''. Nastale manje ili više neposredno prije ,,Luče mikrokozme'' (1845), ove pjesme motivski i spoznajno korespondiraju sa ovim religiozno-metafizičkim djelom, ali i otvaraju i drugačija vrata u Njegošev duhovni i lirski svijet. Činjenica da su obje nastale u Boki (jedna u Prčanju, druga u Perastu) povod su i za promišljanje o romantičarskom značaju prirodnog okruženja kao inspiracije za lirsko uobličavanje specifične čulnosti i duboke refleksije.
Dr Milijana Kandić Simonović rođena je u Kotoru, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i istorije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu je upisala 1988. Magistrirala je, a potom, 2016. godine, i doktorirala nauku o književnosti na polju odnosa poezije i slikarstva. Objavila dvije monografije iz naučne oblasti intermedijalnih istraživanja, kao i više naučnih i stručnih radova. Nakon višegodišnjeg metodičkog iskustva na matičnom fakultetu, trenutno radi kao profesor na katedri za slavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Lođu u Poljskoj.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka