Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

  • Sl.3
  • Sl._1_2
  • sl.2
  • sl.5

 

Promocija knjige ‘’Giuseppe Gelcich’’ održana je u subotu 11. maja u Crkvi Svetog Duha.
Veče su svojim prisustvom uveličali: ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori - Andreina Marsella, predsjednik Asocijacije Dalmati Italiani nel mondo - Antonio Concina, predsjednik Unije Zajednica Italijana u Crnoj Gori - Aleksandar Dender. Arhivistkinja i koautorka knjige - Snežana Pejović prisutne je upoznala sa sadržajem same knjige, rukovoditeljka Pomorske biblioteke Kotor - Nataša Gobović i predsjednica Udruženja bibliotekara Crne Gore - Jasmina Bajo predstavile su rad: “Đelčići i kulturna baština Crne Gore: izvod iz bibliografije, dok je Aleksandar Dender govorio o Josipu Đelčiću i Bokeljskoj mornarici.

Porodica Đelčić (Vicko, Josip i Eugen) ostavila je značajan trag i u kulturnoj baštini Kotora, Boke Kotorske i Crne Gore.
Vicko Đelčić kao prvi stručni nastavnik predavao u Nautičkoj školi u Kotoru od otvaranja 1849. do 1876, a 1869. postaje i upravitelj škole, inače jedan od najzaslužnijih za osnivanje nautičke škole u Kotoru. Pisao je radove o istoriji pomorstva, o značaju pomorstva za razvoj drugih privrednih grana, te o pomorskom školstvu. Savremenik ubistva knjaza Danila 1860. u Kotoru, o čemu je napisao dramu.
Josip Đelčić najveći dio raznovrsnog naučnog zanimanja posvetio je kulturnoj, političkoj i pomorskoj prošlosti Boke Kotorske, Dubrovnika i istočnojadranske obale, bavio se još paleografijom i epigrafikom.
Eugen Đelčić bio je profesor nautike i prvi direktor Nautičke škole u Kotoru, najpriznatiji stručnjak za nautičke škole u austrijskoj državi u tom periodu. Bavio se istorijom pomorstva, nautikom, posebno astronomskom navigacijom i pomorskim školstvom.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka