Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

ante

JU Kulturni centar „Nikola Đurković Kotor/Gradska biblioteka i čitaonica u četvrtak 19. oktobra u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 sati organizuju promociju drugog toma trilogije Herbarijum ̶ Šjor Ante, autora Liberta Boba Slovinića.

Liberto Bobo SLOVINIĆ rođen je (1943) u Budvi. Srednje obrazovanje stekao na Cetinju i u Titogradu, maturirao je (1961) u Gimnaziji "Slobodan Škerović" u Podgorici. Diplomirao je (1966) na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Prvi put se predstavio (1961) na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Za vrijeme studija izlaže sa prijateljima u kafani "?" u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu priredio je (1965) u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 350 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu.

Prvo priznanje, Zlatnu plaketu za slikarstvo, dobio je (1969) na izložbi u kafani "?" u Beogradu. Dobitnik je mnogih drugih nagrada i priznanja, među kojima: Nagrada oslobođenja Titograda za slikarstvo (1977); Prva nagrada Zimskog salona, Herceg Novi (1980); Nagrada za slikarstvo grada Breseja, Francuska (1983); Nagrada Fonda Moša Pijade, na XVIII Likovnom salonu 13. novembar, Cetinje (1984); Prva nagrada salona 13. novembar, Cetinje (1987); Počasna nagrada za slikarstvo, Saveza francuskih umjetnika, Pariz (1988); Nagrada za slikarstvo Le Franc Bourgeois, Bresej (1989); Novembarska nagrada za slikarstvo, Budva (1990); Trinaestojulska nagrada Crne Gore (1990); Plaketa Beli anđeo za slikarstvo, Prijepolje (1995). Dobitnik brojnih nagrada i priznanja za grafički dizajn, spomenike i likovne kreacije.

Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od 1968. Izabran (1978) za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU. Postao (1983) član "Maison des Artistes" u Parizu. Jedan je od osnivača i član Crnogorske panevropske unije. Učestvovao je u radu više slikarskih kolonija. Kreirao je preko 400 projekata unutrašnjeg uređenja prostora i brojne druge projekte, od kojih je većina realizovana. Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka