Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

bib

 

Povodom Nacionalnog dana podizanja svijesti o bibliotekama koji se obilježava 5. oktobra, Pomorska biblioteka Pomorskog fakulteta Kotor (Univerzitet Crne Gore) i Gradska biblioteka i čitaonica Kulturnog centra „Nikola Đurković“ Kotor, organizovali su okrugli sto na temu „Biblioteke Boke - nekad i sad“ u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra „Nikola Đurković“ Kotor u petak, 6. oktobra.

Na ovom skupu predstavili su svoje biblioteke: don Robert Tonsati, Jasmina Bajo, Tina Ugrinić, Marija Starčević, Danijela Nikčević, Nataša Gobović, Snežana Vojvoda i Vesna Barbić.

Ovom prilikom čula su se veoma interesantna predavanja o počecima bibliotekarstva na području Boke od osnivanja prvih biblioteka koje su pripadale crkvama. Takođe, predstavljene su čitaonice i društva kao preteče narodnog bibliotekarstva u Boki Kotorskoj, te savremene gradske, visokoškolske i specijalne biblioteke.

Skup je pozdravila dekanica Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Tatijana Dlabač, direktorica Centralne univerzitetske biblioteke g-đa Bosiljka Cicmil, kao i rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor g-đa Marija Starčević. Moderatorka skupa bila je Ana Kerndl.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka