Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

330279435 611727377443680 3115143170745123850 n

 

JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor/ Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u utorak 28. februara sa početkom u 19 sati organizuju promociju romana “Papir sa vodenim znakom” i “Ikonostas” autora Gorana Petrovića. Učestvuju: Goran Petrović i prof. dr Aleksandar Jerkov.
Goran Petrović (Kraljevo, 1961) jedan je od najznačajnijih i najčitanijih savremenih srpskih pisaca. Studirao je jugoslovensku i srpsku književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radio je dugo kao bibliotekar u ogranku Gradske biblioteke u Žiči. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa “Povelja” (2003–2010), glavni i odgovorni urednik izdavačke djelatnosti Narodne biblioteke ”Stefan Prvovenčani” u Kraljevu i urednik u JP “Službeni glasnik”.
Objavio je knjigu kratke proze “Saveti za lakši život” (1989), roman “Atlas opisan nebom” (1993), zbirku pripovijedaka “Ostrvo i okolne priče” (1996), roman “Opsada crkve Svetog Spasa” (1997), roman “Sitničarnica „Kod srećne ruke“ (2000), zbirku pripovijedaka “Bližnji” (2002), knjigu izabrane kratke proze “Sve što znam o vremenu” (2003), dramski tekst “Skela” (2004), zbirku pripovijedaka “Razlike” (2006), knjigu zapisa “Pretraživač” (2007), novelu “Ispod tavanice koja se ljuspa” (2010), knjigu izabranih priča “Porodične storije” (2011), dramski tekst “Matica” (2011), knjigu izabranih priča “Unutrašnje dvorište” (2018) i 2022. dva romana “Papir sa vodenim znakom” i “Ikonostas”. Petrovićevi romani i zbirke priča objavljeni su u preko sto trideset izdanja, od čega šezdeset izdanja u prevodu na francuski, ruski, španski, njemački, italijanski, bugarski, slovenački, poljski, ukrajinski, makedonski, engleski, holandski, arapski i persijski jezik. Goran Petrović je dobitnik više književnih priznanja. Pored književne stipendije Fonda Borislava Pekića, važnije nagrade su: „Prosvetina“, „Meša Selimović“, Ninova nagrada za roman godine, „Vitalova“, „Račanska povelja“, nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, „Borisav Stanković“, „Svetozar Ćorović“, nagrada „Ivo Andrić“ za pripovetku, „Laza Kostić“, nagrada za dramski tekst „Kočićeva knjiga“, „Zlatni krst Kneza Lazara“, „Veljkova golubica“ za cjelokupno pripovjedačko djelo, Velika nagrada „Ivo Andrić“ za cjelokupno književno stvaralaštvo, „Stanislav Lem“, „Grigorije Božović“, „Zlatna knjiga Matice srpske“. Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2018. godine.
Za roman “Papir sa vodenim znakom” u januaru ove godine dobio je nagradu “Beogradski pobednik” Biblioteke grada Beograda.
Profesor dr Aleksandar Jerkov rođen je 1960. godine u Beogradu. Diplomirao je na Grupi za jugoslovenske književnosti sa opštom književnošću Filološkog fakulteta u Beogradu. Profesor je Srpske književnosti XX veka, Uvoda u tumačenje književnog dela i drugih izbornih kurseva u vezi sa tim oblastima. 2013. godine izabran je za upravnika Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” u Beogradu. Pored akademske karijere, Aleksandar Jerkov bio je urednik “Studenta”, zatim glavni urednik “Vidika”, glavni i odgovorni urednik Izdavačkog preduzeća „Prosveta”, urednik „Platoa” i glavni urednik “Mono i Manjane”, u kojoj je rukovodio izradom Velike enciklopedije Larus u pet tomova, a bio je i član redakcije još nekih časopisa.
Književnu kritiku piše i objavljuje više decenija, a učestvuje redovno na skupovima i u naučnim projektima u zemlji i inostranstvu. Za studiju “Od modernizma do postmoderne” dobio je nagradu „Jedinstva” za knjigu godine, za “Novu tekstualnost” nagradu za knjigu godine „Oktoiha”, a za “Smisao (srpskog) stiha: Samo/osporavanje” dodijeljena mu je nagrada za kritiku „Đorđe Jovanović”. Nagradu „Milan Bogdanović” za književnu kritiku dobio je 1993. godine.
Promocija će se održati u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka