Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

  • ESSENTIAL_konf_23_09_22_BGB_2
  • ESSENTIAL_konf_23_09_22_BGB_3
  • ESSENTIAL_konf_23_09_22_BGB_4
  • ESSENTIAL_konf_23_09_22_BGB_5
  • ESSENTIAL_konf_23_09_22_BGB_6
  • Grupna_kolege_iz_regiona_2

 

Konferencija pod nazivom „Novinska pismenost i kritičko mišljenje u bibliotekama”je održana 23. septembra 2022, u Biblioteci grada Beograda (BGB). Organizovala je BGB u okviru međunarodnog Erazmus+ projekta Unapređenje ključnih građanskih vještina u eri postistine: novinska pismenost i kritičko mišljenje (Enhancing Key Civic Competences for the Post-truth Era: News Literacy and Critical Thinking – ESSENTIAL).
Na ovom stručnom skupu učestvovalo je oko 60 stručnjaka iz biblioteka i drugih ustanova kulture iz čitave Srbije (Beograd, Novi Sad, Niš, Pirot, Šabac, Jagodina, Čačak, Užice, Pančevo, Valjevo, Ruma, …), i regiona (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora). Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor, prisustvovala je Konfreneciji po pozivu.
Konferencija je imala za cilj da podstakne i obuči zainteresovane strane, prije svega bibliotekare, da u svojim ustanovama pokrenu edukaciju građana u ovoj oblasti.
Učesnici su stekli osnovna znanja o novinskoj pismenosti: šta je novinska pismenost i zašto je važna za pojedinca i društvo, kako mediji i novinarstvo utiču na društvo u dobu postistine, kako prepoznati manipulativne medijske tehnike, kako identifikovati lažne vijesti, fotografije, video sadržaje, profile na društvenim mrežama, šta su algoritmi, njuzfidovi, filtrirani baloni i eho-komore, koja je razlika između botova, trolova i kiborga, kako pronaći izvore pouzdanih informacija, kako efikasno pretraživati veb... Oni su dobili detaljna uputstva i materijal koji im omogućava da postanu edukatori i uspješno vode radionice novinske pismenosti u svojim ustanovama.
Predavači na Konferenciji bili su zaposleni BGB koji su i sami tokom projekta prošli obuku za trenere iz novinske pismenosti.
Dvogodišnji projekat ESSENTIAL, zajednički realizuju četiri partnera – BGB (Srbija), Nacionalna biblioteka Letonije, Univerzitet Hačetepe (Turska) i ustanova za obrazovanje odraslih Žalec (Slovenija). BGB je koordinator projekta. Opšti cilj projekta je razvoj društva samosvjesnih građana koji kritički razmišljaju i ispravno razumiju medijske sadržaje.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka