Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

  • 1640099387-00
  • 1640099388-03
  • 1640099388-05
  • 1640099389-06
  • 1640099389-07
  • 1640099389-08
  • 1640099389-09


Svečanu dodjelu nagrada ,,Dr Niko Simov Martinović“, u susret Danu bibliotekara Crne Gore, organizovalo je Udruženje bibliotekara Crne Gore u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore ,,Đurđe Crnojević'' 20. decembra u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Marijan-Mašo Miljić, mr Bosiljka Cicmil i Nevenka Mitrović dobitnici su najvišeg priznanja crnogorskih bibliotekara – nagrade ,,Dr Niko Simov Martinović“ za 2016/2018. i 2018/2020. godinu.

Direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ mr Dragica Lompar je u svom obraćanju istakla: ,,Njihov predani višedecenijski rad, koji se kao zbir najvažnijih pojedinačnih rezultata sabrao u današnji događaj, služi na čast bibliotečkoj i ukupnoj kulturnoj javnosti Crne Gore. Iako je davno rečeno da ,,stvaraoci nijesu dobre sudije svojih djela” smatram da vi s ponosom možete reći da sasvim zasluženo dobijate javno priznanje za doprinos struci i njenoj društvenoj afirmaciji ‘’.

Jasmina Bajo, predsjednica Udruženja bibliotekara Crne Gore podsjetila je učesnike na istorijat i djelovanje Udruženja bibliotekara Crne Gore, najstarije strukovne organizacije u Crnoj Gori uz poruku:: ,, Svakako pokušavamo da nastavimo našu misiju i u doba tranzicije, ekonomske i zdravstvene krize, da očuvamo dostojanstvo profesije i ostanemo nezaobilazno utočište i podrška onima koji su u stalnoj i neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, naukom, kreativnošću i umjetnošću. Sasvim svijesni da se niko osim nas neće boriti za nas i za bolju poziciju naše struke u društvu!’’

 

Komisija za nagrade Udruženja bibliotekara Crne Gore je radila u sastavu: mr Snežana Vojvoda, predsjednica i članovi/ce Slavica Glendža, Olivera Todorović, Ljiljana Ćuković i Alija Redžematović. U svom obraćanju mr Snežana Vojvoda je rekla da su dobitnici nagrade osobe koje su apsolutno predani i posvećeni svome poslu i profesiji, istaknuti predstavnici savremenog crnogorskog bibliotekarstva koji su uvijek bili motivisani da, odolijevajući izazovima pred kojima se crnogorsko bibliotekarstvo nalazilo – i još uvijek se nalazi, stručno i odgovorno rade na svom profesionalnom usavršavanju, na prihvatanju i konkretnoj primjeni savremenih tokova u struci i time dali nemjerljiv doprinos i pečat bibliotečkoj djelatnosti.

Marijan-Mašo Miljić se u ime nagrađenih obratio skupu: ,,Sve troje smo nastojali da damo svoj maksimalni doprinos u praksi i teoriji, u granicama mogućnosti kao izdanci svoga vremena, crnogorskom bibliotekarstvu i bibliotekama u kojima se odvijao naš radni vijek. Srećni smo što je žiri između toliko bibliotečkih radnika i biblioteka prepoznao i ocijenio naš rad kao doprinos našoj bibliotečkoj struci, esnafu uopšte, na čemu smo vrlo zahvalni’’.

Usljed epidemiološke situacije i poštovanja propisanih mjera događaju su osim laureata, prisustvovali i članovi Upravnog odbora i Komisije za nagrade Udruženja bibliotekara Crne Gore i kolege iz Nacionalne biblioteke.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka