Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

253959624 4495857477174321 8123578641145797897 n


Kulturni centar ,,Nikola Đurković’’, Gradska biblioteka i čitaonica Kotor organizuje otvaranje Izložbe Utisnuto pamćenje : tragom ćiriličke knjige iz riznice Srpske pravoslavne crkve u Kotoru u četvrtak, 11. 11. 2021. godine u 19 sati u Staklenoj galeriji Kulturnog centra.
Riznica Srpske pravoslavne crkve u Kotoru osnovana je trudom kotorskog paroha Momčila Krivokapića 1971. godine i posjeduje vrijedne zbirke ikona, bogoslužbenih predmeta i odežda, dio dokumenata iz Arhiva SPC u Kotoru i knjige iz Biblioteke SPC u Kotoru, među kojima se ističe zbirka srbulja i najveći fond Biblioteke – legat prvog bokokotorskog episkopa – Gerasima Petranovića.
Predstavićemo nekoliko knjiga koje na reprezentativan način prate složene i često zamršene puteve kojima će se kretati ćirilička knjiga vezana za prostor današnje Crne Gore i Srbije – od prvih rukopisnih knjiga do 1867. godine, kada prestaje period stare i rijetke knjige.
Na otvaranju će govoriti autori izložbe Stanka Janković Pivljanin i Protojerej Nemanja Krivokapić, a otvoriće je Vladimir Bujišić, direktor Kulturnog centra ,,Nikola Đurković''. Biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu, a moći će se vidjeti izuzetno vrijedni primjerci rukopisnih knjiga iz grbaljskih crkava, onih štampanih u Veneciji do izuzetnih ruskih knjiga, štampanih po nalogu ruskih imperatora ̶ između ostalih Petra Velikog i Katarine Velike, koje će prvi put biti dostupne javnosti.
Izložba je rezultat implementacije projekta koji je sufinansiran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu Ministarstva kulture Crne Gore (Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta) .

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka