Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

bokeska resize

 

“Meštri o’ Bokeške” naziv je dokumentarnog filma Dušana Vulekovića koji će biti prikazan večeras od 21 sat na Prvom programu Televizije Crne Gore, Televiziji Budva, Televiziji Herceg Novi i na Youtube kanalu Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor.
Bokeljska noć je vjekovima unazad "fešta nad feštama”, kruna svih manifestacija u Boki, a 2014.g. proglašena je za nematerijalno kulturno dobro od nacionalnog značaja.
U filmu će govoriti kotorski meštri koji godinama, neki čak i decenijama, a neki više od pola vijeka učestvuju u organizaciji ove svečanosti.
Ljubav prema gradu, euforija izrade što bolje, maštovitije i originalnije dekoracije usmjerena je na njihovu angažovanost u rađanju ideja za nove makete - kreacije na barkama u čemu se ogleda specifičnost Kotora i Kotorske pučke fešte.
Ovim filmom nastojaćemo da Vam prenenesemo njihova razmišljanja i iskustva, energiju koja ih pokreće uz, ne malo zadovoljstvo i osjećaj prestiža, koji dolazi osvajanjem neke od nagrada.
Vidjećete da u organizaciji učestvuje veliki broj ljudi i da nije baš sve tako jednostavno kao što izgleda dok gledamo sa Rive.
U subotu 21. avgusta 2021.g. kada je i trebala da se održi Bokeljska noć, na tri televizije i na You tube kanalu kotorskog Kulturnog centra, a sve u istu uru -21h, pogledajte priču o tradiciji koja seže u doba Venecije, ispričanu u našem vremenu, sa današnjim akterima i današnjim Meštrima od Bokeške.
Producent filma, režisera Dušana Vulekovića je JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, suorganizator - Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj – Opština Kotor.

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka