Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

dostojevski resize


U okviru obilježavanja 200. godišnjice rođenja velikog ruskog pisca F. M. Dostojevskog JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica u ponedeljak 16. avgusta organizuje predavanje na temu ,,Karnevalizacija književnosti kod Dostojevskog – Bahtinovo čitanje’’naučne saradnice Nataše Anđelković. Razgovor će voditi bibliotekarska savjetnica Jasmina Bajo. Pokušaćemo osvjetiliti jedan, širokoj publici, manje poznat aspekt tumačenja stvaralaštva Dostojevskog – aspekt karnevalizacije. Prema teorijskoj postavci Mihail Bahtina, ruskog izučavaoca književnosti i lingivistike s početka 20. vijeka, na ovom predavanju pokazaće se da romani Dostojevskog pripadaju onoj liniji razvoja evropskog romana koja počiva na karnevalskoj tradiciji iz kasne antike, srednjeg vijeka i renesanse. Prepoznavanje karnevalskog osjećanja svijeta u djelu Dostojevskog, koje određuje njegove likove i njihove filozofske pozicije, posebno može biti interesantno upravo kotorskoj publici, čiji grad baštini karnevalsku tradicijiu i kulturu.
Nataša Anđelković, rođena je u Beogradu. Diplomirala je 2001. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Doktorsku disertaciju „Odnos karnevalizacije i oblikovanja identiteta u Dnevniku o Čarnojeviću i Drugoj knjizi Seoba Miloša Crnjasnkog i evropski kontekst“ odbranila je 2016. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu. Zaposlena je u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Dugo godina je radila kao urednik u izdavačkoj kući „Plato“. Piše književnu kritiku za nedeljnik „Pečat“ i druge dnevne listove i književne časopise.
Jasmina Bajo je rođena u Kotoru. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Diplomske akademske studije – master na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu završila je na temu Šekspir i Laza Kostić – osobine likova i dramskih postupaka i stekla akademski naziv diplomirani filolog srpskog jezika i književnosti – master. Od 2004. godine radi na mjestu bibliotekarke u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor. Stručno zvanje bibliotekarska savjetnica dobila je 2018. godine.
Predavanje će se održati u Atrijumu Kulturnog centra sa početkom u 20 sati.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka