Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

U prostorijama Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, u resoru kulture na Cetinju, održan je sastanak, kojem su prisustvovali spoljni ekspert za resor kulture prof. dr. Dragan Koprivica i predstavnici JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, vd direktora, Vladimir Bujišić, i član savjeta Kulturnog centra prof. dr sci Darko Antović.

Tema sastanka bila je upoznavanje Ministarstva sa djelokrugom aktivnosti Kulturnog centra u Kotoru, i sa intencijama u kojem pravcu bi njegov razvoj u budućnosti trebalo konkretnije usmjeravati.
Tokom razgovora istaknuto je da je Kulturni centar Javna ustanova iz oblasti kulture, koja obavlja djelatnost od značaja za Opštinu Kotor, kao jedina javna ustanova kulturno-umjetničkog stvaralaštva i djelovanja u Opštini Kotor. Najznačajnije manifestacije koje Kulturni centar organizuje su Tradicionalni zimski kotorski karneval i Bokeljska noć. Navedene manifestacije su tradicionalne i izuzetno značajne za turističku ponudu Kotora, ali je upitno koliko bi one trebalo da predstavljati srž djelovanja jedne ustanove navedenog tipa, i da li bi uopšte trebalo da bivaju organizovane od strane Kulturnog centra u Kotoru, s obzirom na činjenicu da je riječ o manifestacijama pretežno pučko turističkog karaktera.
Predstavnici Kulturnog centra iz Kotora su istakli i činjenicu da su neke od manifestacija pozorišnog i muzičkog tipa, za koje bi bilo sasvim prirodno da njihovo organizovanje pripada Kulturnom centru, izuzete iz njegovog spektra aktivnosti.
Prvenstveno je riječ o pojedinim segmentima Kotor Art-a, prije svega o Kotorskom festivalu pozorišta za djecu i još nekim segmentima, vezanim za ljetnja muzička dešavanja.
Ukazano je i na činjenicu da je osnivač Dječijeg Festivala, koji je osnovan 1993. godine, Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor. Godine 2003. Opština Kotor osnovala je Fondaciju Kotorski festival pozorišta za djecu, čiji je cilj unapređenje i afirmisanje festivala, što je u datom momentu možda i bio opravdan potez. Ali, imajući u vidu sadašnji broj zaposlenih u Kulturnom centru, smatramo da bi on mogao odgovoriti zahtjevima organizacije Festivala, i time opravdati sredstva, uložena u finansiranje rada Centra, kao i sam značaj koji kao ustanova kulture treba da ima.
Tokom razgovora ukazano je na sljedeću činjenicu:
Pošto je jedan od ciljeva Kulturnog centra vođenje računa o kulturnim potrebama lokalnog stanovništva, a nekim od veoma važnih oblika kulturnog života u Opštini sada se bave nevladine organizacije, koje svoju djelatnost težišno obavljaju zahvaljujući sredstvima Opštine, predstavnici Kulturnog centra "Nikola Đurković" su ukazali na realnu potrebu da se opravdano i ozbiljno razmotri mogućnosti vraćanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu pod organizaciju Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor. Pošto je osnivač Fondacije Opština Kotor, navedena mogućnost se nameće kao logična i opravdana, tim prije što je Kulturni centar od samog početka i organizovao Dječiji festival, i to vrlo uspješno, uz to sa manjim brojem zaposlenih od trenutnog.
Povratkom Festivala pod okrilje Kulturnog centra dao bi se doprinos unapređenju znanja i kapaciteta zaposlenih u ustanovi, a od posebne važnosti bi bilo i što bi Opština Kotor, kao osnivač Kulturnog centra, imala detaljniji uvid u programsku i finansijsku djelatnost Festivala.
Svakako, ovakav vid rada Centra trebalo bi da prati i pomoć pojedinih upravljačih struktura Opštine, na prvom mjestu Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, kao i Turističke organizacije Kotora.
Uz sve navedeno, istaknuto je i da bi, s obzirom na evidentan pad kvaliteta izabranih predstava glavnog programa na Festivalu, što vodi gubitku publike, dosta toga trebalo promijeniti. Pritom bi se pridala velika važnost i radu na utvrđivanju stvarnih kulturnih potreba stanovnika Kotora, i stvarnih kulturnih potreba ciljnih turističkih grupa, čime bi se utvrdile osnovne kulturne politike Opštine Kotor, a samim tim i Kulturnog centra "Nikola Đurković". Od velike pomoći bilo bi i to što pojedini zaposleni u Centru već godinama pružaju podršku radu Festivala, a prostorni kapaciteti, koji se od početka koriste za rad Festivala, u vlasništvu su Kulturnog centra.
Ovakvom organizacijom došlo bi se do bolje i potpunije kontrole finansijskog poslovanja i koncentracije finansijskih sredstava u zvaničnoj ustanovi čiji je osnivač Opština Kotor.
Predstavnici JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, vd direktora, Vladimir Bujišić, i član savjeta Kulturnog centra prof. dr sci Darko Antović, naglasili su i da bi se predloženim promjenama Kulturni centar vratio na put i mjesto krovne kulturne ustanove u svom gradu, pri čemu bi se jačali njegovi organizacioni kapaciteti i programski sadržaj, a Centar više ne bi bio samo prostorni, organizacioni i uslužni servis drugih organizacija.
Ako bi se i nadalje prihvatala dominacija nevladinih organizacija na polju kulturnih dešavanja u Kotoru, time bi se iskazala i nemoć, neorganizovanost, kao i pogrešan stav da Kulturni centar posjeduje male profesionalne kapacitete, a ima i više nego dovoljan broj zaposlenih, pritom sa dugogodišnjim radnim iskustvom, i redovno je finansiran iz budžeta Opštine.
Na kraju razgovora prof. dr Dragan Koprivica dao je podršku daljim nastojanjima Kulturnog centra "Nikola Đurković" Kotor u prepoznavanju identiteta ove ustanove kao krovne institucije kulture grada, uz očekivanja da će resorno Ministarstvo podržati takav proces. Koprivica je izrazio i stav da bi državne i opštinske ustanove kulture trebalo da imaju veći značaj u oblasti zbog koje su i osnovane, jer se i finansiraju iz državnog i lokalnog budžeta.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka