Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

Rezultat uspješne saradnje između Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ iz Beograda i JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor/Gradske biblioteke i čitaonice jeste digitalizacija prvih brojeva Humorističko-satiričnog lista ,,Karampana’’, koji na najbolji način oslikava lokalni duh i specifičnosti staroga Kotora i koji izlazi u Kotoru od 1926. godine. Predstavljamo u potpunosti pretražive sve tekstove objavljene u prvim brojevima − zaključno sa 1960. godinom. Građu je digitalizovao tim dr Adama Sofronijevića, zamjenika direktora Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ iz Beograda.
Ovo je primjer najbolje prakse međuinstitucionalne saradnje biblioteka u regionu koja koristeći digitalizaciju kao alat omogućava dostupnost materijala širem krugu korisnika i time uspješno djelujemo na podizanju kulturološke svijesti, promociji i popularizaciji kulturne baštine i dubljem razumijevanju zajednice u kojoj korisnici žive i rade. Unaprijed se radujemo nastavku saradnje sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“ iz Beograda sa posebnim akcentom na projekte i programe u oblasti digitalizovanja Zavičajnog fonda.
Digitalizovana građa Humorističko-satiričnog lista ,,Karampana’’ je dostupna na sljedećem linku:

https://xn--80aafkgm9bibt.xn--90a3ac/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0

 Istorijat Humorističko-satiričnog lista "Karampana" i način pretrage možete pogledati u sljedećem video snimku:

Prezentacija digitalizovanih prvih brojeva Humorističko-satiročnog lista "Karampana"

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka