image-7fed1ce678d490afbf639b511efc7f83ac928edce2ce43a9748187ef948c0583-V (Small)

U četvrtak, 3. marta 2016. u Press sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor uručene su nagrade najboljim učenicima na literarnom konkursu Crvenog krsta Kotor na temu “Dokaži se, humanost se uvijek cijeni!” Stručni žiri je radio u sastavu Jasmina Bajo i Aleksandra Tomović iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor i Anet Marović iz Crvenog krsta Kotor.

Nagradu za III mjesto na konkursu dobio je Aleksandar Grubiša, učenik VI razreda Osnovne škole “Nikola Đurković”  iz Radanovića.  Aleksandar je na svom primjeru, toplo, iskreno, simpatično i spontano objasnio šta humanost znači za njega.

Nagradu za II mjesto dobila je Laura Mačić, učenica VII razreda Osnovne škole “Njegoš” sa Benova. Laura je nagrađena jer se okušala u pisanju stihova. Nagrađena je njena hrabrost i vještina.

Prvo mjesto pripalo je Jovani Lakičević, učenici drugog razreda  Gimnazije Kotor. Jovana je, po mišljenju žirija, najbolje odgovorila na temu, kroz lični primjer. Njen rad slavi humanost na najljepši mogući način. Slavi čovjekoljublje, altruizam, nesebičnost, hrabrost.

Neđeljko Moškov, predsjednik Crvenog krsta Kotor, uručio je nagrađenim učenicima vrijedne knjige i godišnju članarinu u Gradskoj biblioteci i čitaonici. Takođe, u ime Crvenog krsta, Moškov je uručio zahvalnicu Biljani Ivošević, humanitarnoj radnici i misionarki u Tanzaniji. Nakon dodjele nagrada, uslijedio je razgovor sa Biljanom, koja je publici prenijela iskustva prilikom svog dvanaestomjesečnog boravka  u  Africi. Biljana je govorila o svojoj želji za humanitarnim radom i pomaganju najosjetljivijim kategorijama stanovništva, pripremama za odlazak u Tanzaniju i o susretu sa drugom civilizacijom. Emotivno je govorila o svojim “kumčadima” u Tanzaniji, tj. djeci kojoj i danas pomaže. Putem organizacije preko koje je otišla u Afriku Biljana skuplja novčanu pomoć za ovu djecu a zatim im uplaćuje školarinu, kupuje knjige i druge neophodne stvari. Planira da na ljeto ponovo obiđe svoju kumčad i pomogne im koliko bude u mogućnosti. Biljana ima želju da pomogne ovoj djeci da se opismene, završe školu i nauče da pomažu drugim ljudima u selu kojima je pomoć potrebna. Biljana je govorila  o svom humanitarnom radu prilikom poplava u Srbiji i načinu na koji pomaže siromašnim i bolesnim ljudima u našoj opštini. Ova djevojka velikog srca svojom skromnošću i iskrenošću izazvala je stihiju emocija u punoj sali,  ali i podstakla na razmišljanje o tome ko smo i na koji način treba gledati svijet oko sebe. Vjerujemo da je Biljana svojim primjerom pokazala koliko je novac bezvrijedan u odnosu na ljudskost, humanost i nesebičnost. A da svojim djelom daje lijep primjer drugima, pokazala je i dobitnica prve nagrade na ovom konkursu, Jovana Lakičević, koja je u svom radu opisala na koji način je upravo Biljana podstakla da se bavi humanitarnim radom i kako one danas zajedno pomažu drugima.

 https://www.youtube.com/watch?v=zhOKsYwI0ds

  • Image00001
  • Image00002
  • Image00003
  • Image00004
  • Image00005
  • Image00006
  • Image00007
  • Image00008

 

 

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka