11350739 713033062156683_1921252728409333157_n (1)Sinoć je u okviru književnog programa 23. Kotorskog festivala pozorišta za djecu održana promocija romana za mlade Belhzar američke spisateljice Meg Vulicer. Ova promocija je održana u saradnji sa ambasadom SAD-a u Podorici i međunarodnim književnim festivalom Odakle zovem, koji organizuje Knjižara Karver iz Podgorice. Razgovor sa spisateljicom je vodila Jasmina Bajo, prevodio je Petar Božović, dok je prolog romana Belhzar, u prevodu na crnogorski jezik dr Marije Krivokapić, pročitala Marija Labudović, studentinja glume na Akademiji dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Meg Vulicer je istakla da je počela da piše pod uticajem svoje majke, spisateljice Hilme Volicer. Iako su njeni romani za odrasle veoma popularni, odlučila je  da se okuša i u žanru književnosti za mlade, inspirisana svojim sinovima tinejžerima i činjenicom da se u tom periodu stvari doživljavaju po prvi put i da je bilo zanimljivo podsjetiti se kako je to bilo. Književnost za mlade je veoma popularan žanr u SAD-u i Evropi i među odraslim čitaocima. Belhzar  je njen prvi roman za mlade, objavljen prošle godine. Radnja romana se dešava u specijalnom odjeljenju specijalne škole tokom jednog semestra. Kroz pitko pripovijedanje, sjajne dijaloge, napete situacije, iznenadne obrte, magični svijet spisateljica nas vodi na putovanje grupe tinejdžera koji se suočavanju sa svojim traumatičnim iskustvima. Postepeno oni istražujući svoj unutrašnji život i  dijeljenjem svoje intime sa srodnim dušama dostižu  zavidan stepen emotivne zrelosti.  Meg Vulicer je istakla da roditelji  ako žele da pomognu svojoj djeci u adolescentskom dobu treba da nauče da ih slušaju, a ne da ih osuđuju. Njeni junaci tokom semestra nemaju mobilne telefone ni pristup  Internetu, jer današnje generacije teško ostvaruju dublje odnose, zato što im moderna tehnologija pruža veću mogućnost povezivanja, ali na površnom nivou. Takođe, smatra da su humor i ironija jedini pravi način reagovanja na apsurdnost svijeta oko nas.  Spisateljica smatra da je književnost veoma važna u razvoju tinejdžera i da je Silvija Plat veoma duboko uticala na nju.  Belzhar predstavlja svojevrstan  autorkin omaž  Silviji Plat. Veoma prijatno se iznenadila kad je saznala da je Silvija Plat omiljena i među našim čitaocima i istakla da misli da je to zbog toga što ona piše jasno i iskreno i ne boji se da kaže istinu onakva kakva ona jeste. Takođe, publici je preporučila  svoje omiiljne pisce: Toni Morison, Ijan Mekjuan, a za tinejdžere Džudi Blum.

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka