PICT0002

Kulturni centar “Nikola Đurković”/Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u saradnji sa Bibliotekom Gimnazije Kotor, obilježila je Svjestski dan poezije u petak, 20.marta, na Pjaci od kina. Svjetski dan poezije proglasio je UNESCO 21. marta 1999. godine u Parizu i otada se obilježava u cijelom svijetu.

Ove godine Biblioteka je okupila učenike svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije kotorske opštine sa ciljem da promovišu svoje autorske pjesme, kao i da nas podsjete na neke najpoznatije stihove domaćih i svjetskih pjesnika. Moto ove manifestscije bio je "I reči iz kojih proleće miriše," poslednji stih pjesme Milana Rakića "Čežnja". Naš osnovni cilj bio je okupiti mlade i kreativne ljubitelje poezije, koji će nas stihovima različite tematike podsjetiti na snagu pjesničke riječi.

Zvucima Adeline pjesme:"Set fire to the rain", mladi kotorski bend "Rush” (ex Five seasons) nas je uveo u ovogodišnje druženje. Bend čine učenici devetog razreda Osnovne škole "Njegoš" sa Benova : Ivan Franović, klavijature, Vasilije Čolan, gitara i Gojko Daković, bubnjevi. A dva moćna vokala, koja su izazvala najčistiju emociju na pjaci ispred Biblioteke, pripadaju Tijani Jovanović i Petri Radulović, učenicama Srednje muzičke škole "Vida Matjan" iz Kotora.

Voditelji manifestacije, Sanela Spahić i Ivan Popovic, učenici devetih razreda Osnovnih škola "Njegoš" i "Savo Ilić" pozdravili su prisutne u ime organizatora, a zatim najavili, na samom početku, one najslađe učesnike našeg druženja. To su Anđela, Maja, Milica i Đorđe, naši najmlađi učesnici, koji su nam odrecitovali neke od pjesama koje su naučili u vrtiću. Anđela Samardžić, koja ima pet godina, je probila led i pjesmom: "Tri prolećna cveta"  započela recitatorski dio druženja. A onda je nastupila Maja Plamenac, koja ima samo četiri godine i već voli da recituje i mnogo dobro to radi. Njeno recitovanje pjesme "Ljubičica" glasnim aplauzom pozdravili su svi prisutni. Milica Mačić, jasno i glasno, sa stavom samouvjerene doktorice, odrecitovala je pjesmu "Pera kao doktor," Jovana Jovanovića Zmaja. Nakon što je, džentlmenski, prepustio drugaricama da odrecituju svoje omiljene pjesme, Đorđe Punošević nam je izrecitovao pjesmu "Proljeće."

Naši drugari iz vrtića, koji tek uče da čitaju i pišu, već vole da recituju i rade to originalno i simpatično. Nadamo se da će ljubav prema poeziji vremenom rasti i da će nam se u nekom narednom druženju predstaviti svojim autorskih stihovima, koje će isto ovako simpatično recitovati, kao što su to radili danas.

 Nakon njih, nastupili su učenici osnovnih škola. Iva Roganović, učenica četvrtog razreda OŠ: "Narodni heroj Savo Ilić" iz Dobrote posvetila je majci pjesmu "Mama", sa željom da joj mama uvijek bude lijepa, nasmijana i zdrava. A njena drugarica iz razreda, Bojana Jovanović recitovala je svoju pjesmu "Budi drug."

Zatim su nastupili naši drugari iz Osnovne skole "Ivo Visin" sa Prčanja. Marta Korom učenica petog razreda čitala je svoju pjesmu "O Kotoru", a Đorđe Đuričić pjesmu Desanke Maksimović "Ko hoće da doživi čudo."

Kristina Kamenarovic, učenica šestog razreda Osnovne škole “Njegoš” sa Benova recitovala je svoju pjesmu "Naša Boka”. Iz Osnovne škole "Nikola Đurković" ,Radanovići pridružile su nam se učenice osmog razreda Milica Vukšić, koja je čitala svoju pjesmu "Proljeće" i Anita Giljača, sa svojom pjesmom "Kad bi jastuci progovorili" . Ana Vukasović, učenica devetog razreda Osnovne škole "Njegoš" recitovala je svoju pjesmu "Odlazak," a njena drugarica iz razreda, Bojana Dedović, takođe svoju pjesmu "Kakav bi život bio bez ljubavi?" .Katarina Franović, učenica osmog  razreda Osnovne škole "Narodni heroj Savo Ilić" iz Dobrote recitovala je pjesmu "Moj grad," a Anja Aprcović iz iste škole svoju pjesmu "Samo srcem dobro vidimo."

A zatim su učenici pokazali svoju nesebičnost i pravo prijateljstvo. Pošto neki od učenika nisu bili u mogućnosti da prisustvuju ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana poezije ispred naše biblioteke, školski drugovi pročitali su nam njihove stihove. Tako je Anđela Kapisoda recitovala pjesmu "Svijet interneta" svoga druga Davida Vojvode, a Maša Radovanović, takođe njegovu pjesmu "Molba moru." Martin Krivokapić je recitovao pjesmu školskog druga Dragana Pehara "Moje ruke."

 Prije nego smo čuli neke antologijske pjesme naše i svjetske poezije, bend "Rush" je odsvirao pjesmu grupe James Bond  "Hard to hard."

Zatim je Andrea Marić, učenica devetog razreda Osnovne škole: "Narodni heroj Savo Ilić" odrecitovala jednu od najljepših, i i te kako zahtjevnu za recitovanje, pjesmu Laze Kostića:” Santa Maria della Salute”, a Barbara Popović nas je podsjetila na stihove Žaka Prevera, koje je posvetio njenoj imenakinji koju je sreo u Brestu. 

Iz Srednje muzičke škole "Vida Matjan" iz Kotora učestvovale su Isidora Lakićević, učenica trećeg razreda, koja je recitovala autorsku pjesmu "Zimska melanholija." Petra Radulović, iz pomenute škole, recitovala je " Besmrtnu pesmu" Mike Antića uz muzičku pratnju svoga druga iz benda, Vasilija Čolana. A Jovan Buzdovan, učenik kotorske Gimnazije, na sasvim originalan način odrecitovao je pjesmu Đordja Balaševića "Jesen stiže, dunjo moja."

Na samom kraju ovog recitatorskog dijela programa čuli smo Tamaru Ljesar, učenicu kotorske Gimnazije, koju je pjesma Vitomira Nikolića "Proljeće" podsjetila na svoju profesoricu književnostti iz osnovne škole.

Na samom kraju druženja, bend "Rush" je mediteranskim zvucima Olivera Dragojevića i Gibonnia začinio ovaj naš poetsko pjesnički susret.

Gradska biblioteka i čitaonica Kotor zahvaljuje svim učesnicima programa, njihovim profesorima i publici koja je ispratila ovo druženje. Nadamo se da će pjesnički susreti na ovoj pjaci i u prostorijama Biblioteke postati tradicija i da će Biblioteka u saradnji sa ovim mladim i kreativnim ljudima podsticati promovisanje poezije i pjesničke riječi.

Biblioteka još jednom zahvaljuje svojim medijskim prijateljima: Skala radiju, Radio Kotoru i dopisništvu dnevnog lista "Dan" iz Kotora, koji su uvijek tu da podrže i promovišu naša dešavanja.

Proljećni pozdrav sa Pjace od kina!

Gradska biblioteka i čitaonica Kotor

 http://skalaradio.com/2015/03/20/miris-poetskog-buketa-na-pjaci-od-kina/

http://www.radiokotor.info/radio/index.php/78-lokalne-vijesti/3583-stihovi-na-pjaci-od-kina

 • PICT0002
 • PICT0003
 • PICT0004
 • PICT0005
 • PICT0006
 • PICT0007
 • PICT0008
 • PICT0008_1
 • PICT0010
 • PICT0011
 • PICT0012
 • PICT0013
 • PICT0014
 • PICT0015
 • PICT0016
 • PICT0017
 • PICT0018
 • PICT0019
 • PICT0022
 • PICT0024
 • PICT0025
 • PICT0027

 

 

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka