lll

 

U četvrtak, 28. oktobra 2021. godine u amfiteatru Gimnazije Kotor održana je promocija antologije pjesama Jovanke Vukanović "Pjesnikinje Crne Gore" Više o promociji perom profesorica Marije Jevtić i Ljiljane Odže:

 

“Pjesnikinje Crne Gore”

U četvrtak, 28.oktobra, u amfiteatru škole, a u saradnji Gradske biblioteke i čitaonice Kotor sa Klubom prijatelja umjetnosti Gimnazije, promovisana je antologija pjesama Jovanke Vukanović “Pjesnikinje Crne Gore 1970-2015”.
Ometeni pandemijom, duže od godinu i po dana, nismo realizovali projekat Četvrtkom u podne, pokrenut 2015.u cilju promovisanja lokalnih i autora iz okruženja. Sad smo, kao pokrenuti jednom starom pjesmom u kojoj “bela sviću oktobarska jutra” jednog oktobra u 11 sati obogatili našu školu gošćama iz Crne Gore. Dočekali smo ih sa plamičkom od oktobarskih “bezbroj buktinja i plamenova”, da bi grožđe i šipci na stolu arhetipski podržali bogatstvo jezika i emocija koje poezija daruje svakom svom čitaocu.
Jovanka Vukanović je književna kritičarka i pjesnikinja koja je ovu antologiju štampala 2017.godine. Kako sama kaže, godinama je sakupljala pjesme, birala i prebirala da bi zadovoljila sebi postavljene kriterijume. Sa autorkom je razgovarala Sonja Živaljević, čiju je pjesmu “Dva mora” učenica trećeg razreda Đorđa Čolo
izdvojila da bismo njome započeli ovo druženje. “Toliko toga mogli smo nas dvoje”, kaže pjesma. Uz ovu antologiju i izdvojenu zbirku pjesama Jovanke Vukanović, prošli smo kroz kraj dvadesetog i početak dvadeset prvog vijeka, kroz godine koje su nas starije lomile i mijenjale, da bi ovi mlađi koji su slušali promociju vidjeli da umjetnost može i da hrani i da brani, naročito od Hronosa. Jednako kao što pjevaju o “tipičnom ženskom”, pjesme su (još jednom) pokazale da nije samo ljubav “ženska tematika”, svjedoče o “gubitku krova” i “zidova”, i o borbi da se sačuva zdrav razum.
Za kraj promocije, Đorđa je odabrala pjesmu “Snoviđenje” Rebeke Čilović i uz “Laka kao perce/prišunjam se škrinji/ i otvaram darove/ Šta vidiš sine/riječ/majko” ispratili smo učenike 1e, 2-1, 3m i sve druge zainteresovane iz školskog amfiteatra, s nadom da su lokdauni i socijalne distance za nama.
                                                                                                                   Marija Jevtić i Ljiljana Odža

 

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka