133293034 3776896012341769 8356813320653934482 o Small


Promocijom zbirke crnogorskih učenika „Ilirske legende“ i proglašenjem najboljih završen je VIII Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, koji je proteklih dana održan online zbog složene epidemiološke situacije u državi.
U cilju podsticanja mladih na stvaralaštvo i popularizacije književne fantastike, organizacioni Odbor REFESTICON-a odlučio je i da ove godine po prvi put raspiše konkurs za mlade, na koji je pristiglo blizu 60 priča iz Cijele Crne Gore.
Nakon ocjenjivanja, stručni žiri u sastavu Dragan Popadić, novinar i književnik iz Tivta, dr Blagoje Vujisić, profesor i književnik iz Bijelog Polja i mr Aleksandra Tomović urednica programa za mlade u JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ iz Kotora, pohvalili su kvalitet pristiglih priča i odabrali 39 najboljih.
Na današnjoj online promociji, održanoj putem ZOOM aplikacije, zvanično su proglašeni najbolji, koji su ujedno dobitnici zmajevih jaja.
U kategoriji srednjoškolaca Jovu Radoviću iz Nikšića pripalo je Zlatno zamjevo jaje i to za priču “Balos Liburnijski”, drugu nagradu – Srebrno jaje podijelili su Luka Tapušković (Podgorica) – priča “Sjenka Kale” I Stefan Jašović (Tivat) – priča “Rimski dinar”. U ovoj konkurenciji Broznalo zlatno jaje osvojila je Dragana Milašević za priču “U zlatu i u blatu”.
U konkurenciji osnovaca od 7. do 9. razreda nagrađeno je sedam učenika i to: “Skiptar” - Kristina Rakonjac (I nagrada), (Bijelo Polje), “Oči tame” - Radivoje Durutović (II nagrada), (Podgorica), “Teutine oči boje mora” - Sofija Vujičić (II nagrada), (Herceg Novi), “ Sjaj Njene sjenke - Anđela Vulović (II nagrada), (Risan), “Stari Ilir” - Asija Ećo (II nagrada), (Bijelo Polje), “Ja Angus, a ko si ti” - Vasil Musić (III nagrada), (Bijelo Polje), “Zagonetni prsten” - Laura Bilafer (III nagrada), (Kotor).

Refestikonska Zamjeva jaja podijeljena su i najmlađima u kategoriji od 4. do 6. razreda: “Prokletstvo” - Kristijan Petrović (I nagrada), (Kotor), ”Skriveni svijet kraljice Teute” - Tilia Grgurević (II nagrada), (Kotor), “Zmaj koji je stvorio budućnost” - Nina Doljanica (III nagrada).
Osnivač I idejni tvorac festivala REFESTICON, Dragić Rabrneović, saopštio je da je ovo druga knjiga u kojoj su se našle price mladih stvaralaca iz Crne Gore.
“Prvom “Zmajevi dolaze” simbolično smo najavili nove mlade autore i nove price, tako da nas je jako obradovala interesovanje učenika za ovogodišnji konkurs. Na ovaj način želimo da podstaknemo mlade da pišu, čitaju, da se bave književnošću. Takođe, naš cilj je I da ih edukujemo, upoznamo sa našom bogatom kulturnom baštinom i da ih motivišemo da stvaraju priče o našim krajevima”, istakao je Rabrenović.
Na online promociji učesnicima se obratio i član žirija, prof. dr Blagoje Vujisić, koji je takođe pohvalio kvalitet priča.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka