Pozlaćena bronzana ploča iz pobratimskog Xi'an-a 西安(Xi'an) sa prikazima najznačajnijih lokaliteta i znamenitosti ovog kineskog grada sa kojima smo se upoznali na današnjoj onlajn radionici #kineskikrozigru uz učenje jezika i pisanje.
.
Xi’an je poznati istorijski drevni kineski grad, sa istorijom dugom preko 3.100 godina. To je jedna od četiri drevne prestonice Kine. Danas je sjedište provincijske vlade Shaanxi. Xi'an je s prekidima služio kao glavni grad trinaest dinastija u Kini, uključujući Zhou, Qin, Han i Tang.
.
Ploča presvučena zlatom sadrži neke od poznatih kulturnih relikvija i istorijskih mjesta kao što su ratnici od terakote cara Qin Shihuang-a (兵马俑Bīngmǎyǒng) planina Hua, Toranj Zvona, veća pagoda Divlje guske, Hukou vodopad i gradske zidine Xi'an-a.
.
Muzej ratnika od terakote cara Qin Shihuang-a najveći je muzej istorijskih relikvija u Kini. Jame sa ratnicima i konjima od terakote pronađene su 1974. godine, kada su ih nazvali „Osmim svjetskim čudom". Ovaj lokalitet je takođe na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Ratnici i konji od terakote otkriveni su u selu Xiyang u mjestu Yangzhai u okrugu Lintong.
.
Hiljade ratnika i konja od terakote čine ogromnu podzemnu vojsku. Oslikane bronzane kočije i konji otkriveni su 1978. među kojima su kola i konji bili autentični. Otkrivena su dva seta oslikanih bronzanih kočija i konja, jedan veliki i jedan mali. Izrada kočija i konja je veoma elegantna, što ukazuje na velika dostignuća kineske umjetnosti i tehnologije prije 2.000 godina. Do sada je više od 180 političkih lidera različitih zemalja posjetilo lokalitet ratnika od terakote.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka