Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

Tara iI carobno drvo 1

 

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor/ Gradska biblioteka i čitaonica, povodom 21. novembra, Dana opštine Kotor, u ponedjeljak 18. novembra u Kinu „Boka“ sa početkom u 11 sati organizuje promociju romana za djecu „Djevojčica Tara i čarobno drvo“ autora Žarka Vučinića.
Žarko Vučinić rođen je 1972. godine u Beogradu, gdje je i završio Šumarski fakultet. U studentskim danima bavio se ekološkim temama kao novinar na Trećem kanalu RTS. Početkom XXI vijeka bio je savjetnik za međunarodnu saradnju i portparol u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore. Nakon toga, radio je kao konsultant na međunarodnim projektima iz oblasti šumarstva, zaštite životne sredine, turizma zasnovanog na prirodnim bogatstvima i poljoprivrede. Koordinirao je i kreirao predstavljanje crnogorskog sektora šumarstva i poljoprivrede na svjetskim i evropskim konferencijama. Napisao je više od 20 scenarija za kratke tematske filmove. Od 2014. godine izvršni je direktor nevladine organizacije „UROŠ - Udruženje za razvoj ruralnih oblasti i šumarstva“. Svoju prvu knjigu za djecu „Čudesni svijet puha Đorđa“ objavio je 2016. godine, a za njen nastavak „Puh Đorđe i duhovi triftara“ dobio je nagradu Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade za najbolju knjigu za djecu objavljenu u 2017. godini. Posljedni dio ekološke trilogije „Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog“ objavio je 2018. godine. Dva puta je nominovan za prestižnu regionalnu književnu nagradu „Mali princ“. Na Prvom festivalu knjige – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK) održanom 2018. godine, izdavačka kuća „Gligorije Dijak“ iz Podgorice dobila je priznanje za inovativno-obrazovnu praksu, za trilogiju autora Žarka Vučinića koju čine knjige: „Čudesni svijet
puha Đorđa“ i „Puh Đorđe i duhovi triftara“ i „Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog“. Za roman „Djevojčica Tara i čarobno drvo“ dobio je nagradu za najbolju crnogorsku knjigu za djecu u 2019. godini. Kreator je koncepta „Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa“ čiji je cilj povratak djece
prirodi, koji je promovisao pred više od 7000 mališana iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Zbog zapaženog rada sa djecom, brige o djeci i zalaganja za prava djeteta, 2018. godine je proglašen za Ambasadora djece svijeta od organizacije “Država dece sveta” iz Srbije.
Na promociji u Kotoru učestvuju Sonja Živaljević i autor.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka