Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

  • IMG-6839
  • IMG-6840
  • IMG-6843_1
  • IMG-6845

 

Javna ustanova Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor/Gradska biblioteka i čitaonica, povodom proslave 21. novembra, Dana opštine Kotor, organizovala je sinoć u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra promociju romana "Mađarska rečenica", autora Andreja Nikolaidisa.
Ispred organizatora prisutne je pozdravila rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Marija Starčević.
Sa autorom je razgovarao književnik Aleksandar Bečanović, ističući da bi roman „Mađarska rečenica“ mogla biti neka vrsta sinteze Nikolaidisovog dosadašnjeg rada. ,,Ovaj roman je sinteza kada govorimo o njegovim opsesivnim temama koje se ponavljaju. Odnosi se na njegov direktan odnos prema realnosti i na insistiranje na toj fascinantnoj metafori apokalipse. Na temeljnoj metaforičkoj konstituciji njegovog opusa koji je vezan za odnos oca i sina", pojasnio je Bečanović.
“Ono što sam radio prije i poslije ovoga romana jeste da sam pokušao naći najbolju formu. Mi pisci imamo mnogo toga za reći, a radi se samo o načinu na koji će to biti saopšteno. Neke pisce potraga za savršenom formom vodi ka više teksta, dok je mene vodila ka manje. Zato je ovo djelo od stotinjak strana. Mađari imaju tu dugačku rečenicu koja je kao tunel, koja se sporo vuče i meandrira i koja jednostavno ima svoj ritam", između ostalog, rekao je Nikolaidis.
Podsjetimo, Andrej Nikolaidis (rođen 1974. godine u Sarajevu) jeste crnogorski i bosanskohercegovački književnik, jedan od najuglednijih autora srednje generacije. Objavio je prozne knjige Ogledi o ravnodušnosti (1995), Zašto Mira Furlan (1997), Katedrala u Sijetlu (1999), romane Oni! (2001), Mimesis (2003), Sin (2006), Dolazak (2009), Devet (2014), Mađarska rečenica (2016), kao i knjige novinskih tekstova Balkanska rapsodija (2007) i Sunčani dan na La Plaza De La Constitucion (2009). Djela su mu prevedena na 14 evropskih jezika u preko 30 izdanja. Nikolaidis je u 2011. godini dobio nagradu Evropske unije Literaturpreis der Europäischen Union. Za roman “Mađarska rečenica” dobio je u 2017. godini u Tuzli nagradu “Meša Selimović”. Živi u Ulcinju.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka