Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

IMG 6100 resize

U prepunoj Multimedijalnoj sali Kulturnog centra u četvrtak 05. septembra kotorskoj publici predstavili su se višestruko nagrađivani hrvatski pisci Nikola Petković i Zoran Ferić. Moderatorka je bila prof. Višnja Višnjić-Karković, viša stručna savjetnica Odjela za kulturu Grada Rijeke. U ime organizatora publiku je pozdravila Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica.

Nikola Petković, dobitnik književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman za roman Put u Gonars u izdanju Profila za 2019. godinu, predstavio je nagrađeni roman. Autor oko motiva logora, u koncentričnim krugovima, priča romanesknu hroniku Bakra u Drugom svjetskom ratu – priču malih istorija Grada koji je, na jedinstven način, ujedno i glavni lik. Tretirajući istoriju kao književnost i fikcionališući zbilju Grada i njegovih stanovnika, autor nam priča o njihovim snovima, patnjama i "zagubljenim" iluzijama.

Zoran Ferić, predsjednik Hrvastkog društva pisaca, akcenat je stavio na roman ,, Na osami pored mora'', čiji glavni junaci su, legendarni dalmatinski „galebovi“, ti surovi lovci na ženska srca svojevrsni zaštitni znak jugoslovenskih ljetovališta tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Smješten na ostrvu Rabu roman prati sudbine nekolicine (anti)junaka i junakinja i njihove brojne „podvige“ na specifičan ferićevski gorko duhoviti način.

Na kraju večeri autori su razgovarali sa znatiželjnom publikom koja je kometarisala i postavljala brojna pitanja.

Organizatori događaja su bili Savez Crnogoraca Hrvatske Rijeka i Grad Rijeka u saradnji sa JU Kulturnim centrom „Nikola Đurković“ Kotor, Gradskom bibliotekom i čitaonicom, Ogrankom Matice hrvatske u Boki kotorskoj, Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Hrvatskim građanskim društvom Crne Gore.

  • IMG_6101_resize
  • IMG_6103_resize
  • IMG_6104_resize
  • IMG_6106_resize

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka