Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

NIN page 001

JU Kulturnicentar „Nikola  Đurković“ Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica u petak 8. februara sa početkom u 19 sati u Kinu „Boka“ organizovaće promociju romana „Zabluda Svetog Sebastijana“ Vladimira Tabaševića za koji je autor dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2018. godini.

Vladimir Tabašević rođen je 1986. u Mostaru. Studirao je filozofiju u Beogradu.
Objavio je knjige poezije "Koagulum" (2010), "Tragus" (2011), "Kundak" (2012), "Hrvatski kundak" (2014).
Njegov prvi roman ,,Tiho teče Misisipi'' štampan je samostalno i našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu (2015). Roman ,,Pakao'' našao se, takođe, u najužem izboru za NIN-ovunagradu (2016), a roman ''Zabluda Svetog Sebastijana dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2018. godini.
Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa ,,Prezupč'' koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu. Dobitnik je regionalne nagrade za priču ,,Rat'', u okviru ,,Biber festivala'' i nagrade ,,Mirko Kovač'' za najbolju knjigu mladog autora. Živi u Beogradu.

Uzimajući kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u svom novom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Zablude o nama koji „činimo dobro“, zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše „spasiteljske misije“ imale „publiku“. Poigravajući se sa likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojima se sjećanja neprestano preobražavaju.

Pisan neobuzdanim i razigranim jezikom, roman “Zabluda Svetog Sebastijana” navešće vas da se zamislite prije nego što za sebe kažete da ste „dobri“ i da ste „hteli sve najbolje“.

Sa Tabaševićem razgovor će voditi prof. dr Slavica Perović.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka