Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

received 10216030560018024

Prva Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa održana je 24. i 25. maja u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. Na otvaranju konferencije govorili su sekretar Ministarstva kulture Crne Gore Igor Vučinić, direktorica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić i direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore Bogić Rakočević.
Direktorica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić je istakla da ova konferencija daje mogućnost da se otvore pitanja o problemima bibliotekara, arhivista i muzeologa u digitalnom svijetu, dok direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore Bogić Rakočević ističe da ovaj događaj vidi kao dobru osnovu za jačanje međunarodne saradnje i razmjenu iskustava.
Cilj održavanja konferencije je da ukaže na mogućnosti korišćenja novih tehnologija u ovim oblastima kako bi se povećao pristup znanju, razvile nove strategije ali i uvele nove usluge u cilju privlačenja publike. Na ovom regionalnom, međunarodnom skupu svoje stručne radove je izložilo 33 učesnika iz zemlje i regiona.
Tokom prvog dana konferencije, između ostalih, održane su prezentacije radova Jasmine Bajo, bibliotekarske savjetnice, na temu ,,Ineli Balkans kao primjer inovativnih trendova u savremenom bibliotekarstvu'' i više bibliotekarke Nataše Gobović i bibliotekarke Ane Kerndl iz Pomorske biblioteke Kotor, odjeljak Centralne univerzitetske biblioteke Podgorica, na temu ,,Pomorska biblioteka u Kotoru, spona nauke, istorije i kulture''. Pored navedenih Konferenciji je prisustvovala Nada Todorović, knjižničarka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.
Tokom drugog dana konferencije predstavile su radove Marija Starčević, rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor, na temu ,,Digitalizacija Zavičajne zbirke Gradske biblioteke i čitaonice Kotor'' i Snežana Pejović, arhivistkinja, načelnica DA-Istorijski arhiv Kotor i Tina Ugrinić, arhivistkinja DA-Istorijski arhiv, na temu ,, Biblioteka Istorijskog arhiva Kotor''.

  • 20180524_103654_resize
  • IMG-19e090f6e5912c5efd20c951e858db4d-V_resize
  • IMG-3e425d76c8cfd6ae53708de03e7af0ba-V_resize
  • IMG-5be92fff2519ad042231d6277f9fae53-V_resize
  • IMG_2073_resize
  • IMG_2255_resize
  • IMG_2276_Fotor_resize
  • IMG_2397_resize
  • IMG_2429_resize
  • IMG_2490_resize

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka