Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

  • KARNEVAL_2_1
  • KARNEVAL_3_2

 

U klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada, trećeg a ujedno i poslijednjeg dana manifestacije „Dani Kotora u Novom Sadu", otvorena je izložba fotografija "Pola milenijuma Kotorskog zimskog karnevala".

Na izložbi je predstavljeno 28 fotografija i portreta raznih generacija umjetnika.

Najstarija slika potiče iz 1961. godine, a postavka obuhvata i one nastale februara ove godine, tokom poslijednjeg karnevala.

Goste iz Kotora i novosadsku publiku, u ime domaćina, pozdravila je Miljana Kozarov, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada. Ona je podsjetila da je ovih dana potpisan sporazum o saradnji između KCNS-a i kotorskog KC-a „Nikola Đurković", te da je ovo samo jedna od manifestacija koje će dvije ustanove ubuduće zajednički organizovati.

Govoreći o zimskom karnevalu koji ove godine bilježi pet vijekova postojanja, direktorka KC-a iz Kotora, Marija Bernard, kazala je da je ta manifestacija utkana u mentalitet grada Kotora i njegovih žitelja.

– Kulturni centar „Nikola Đurković" pokrenuo je ove godine inicijativu da se Kotorski zimski karneval proglasi nematerijalnim kulturnim dobrom. Vjerujemo da će nadležne institucije prepoznati značaj ove manifestacije i da ćemo dobiti pozitivan odgovor – rekla je direktorka kotorskog Kulturnog centra i proglasila izložbu otvorenom.

Objašnjavajući istorijat karnevala, Dušan Davidović, predsjednik Savjeta Kulturnog centra "Nikola Đurković" rekao je da ova manifestacija potiče iz srednjeg vijeka, a naslonjena je na stari običaj paljenja proljećnjih vatri u očekivanju duhovnog pročišćenja i ispraćaja zime,a uoči vaskršnjeg posta.

Upravnica Gradske biblioteke i čitaonice u Kotoru, Marija Starčević, zahvalila se Kulturnom centru Novog Sada na prilici da predstave kotorski karneval u Novom Sadu i osvrnula se na humorističko-satirični list „Karampana", koji tokom zimskih karnevalskih svečanosti u Kotoru izlazi još od davne 1926. godine", saopšteno je iz Kulturnog centra.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka