Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

  • 1_5
  • 4_3
  • 8_2

 

Manifestaciju „Dani Kotora u Novom Sadu juče je u Svečanoj sali Gradske kuće otvorila solističkim koncertom operska pjevačica Tamara Rađenović priredivši jedinstven muzički doživljaj. U publici, koja je ispunila salu do posljednjeg mjesta bili su član Gradskog vijeća za kulturu Dalibor Rožić, pomoćnik direktora KCNS Miljana Kozarov i direktorka Kulturnog centra „Nikola Đurković” iz Kotora Marija Bernard.
U pratnji renomirane britanske umjetnice Caroline Dowdle, profesorke na Londonskom kraljevskom koledžu i pijanistkinje u čuvenoj operskoj kući Royal Opera House, mlada crnogorska sopranistkinja Tamara Rađenović otpjevala je Belinijeve, Pučinijeve i Šopenovearije i još nekoliko italijanskih, francuskih i španskih kompozicija.

Pošto je na kraju četrdesetominutnog koncerta otpjevala na „bis” Pučinijevu „O miobabbinocaro” i bila nagrađena dugim aplauzom, umjetnica je kazala da je veoma srećna što je imala priliku da svoj prvi nastup u Novom Sadu priredi u prelijepoj Svečanoj sali Gradske kuće za koju kaže da je jedna od najljepših u kojima je nastupala.

Ova dvadesetrogodišnja Crnogorka, inače rođena Beograđanka, prije godinu dana diplomirala je solo pjevanje na londonskom Royal College of Music koji spada u tri najpriznatije muzičke akademije na svijetu. Od ovog koledža dobila je stipendiju za master studije. Kvalitet i potencijal mlade umjetnice potvrđeni su i dobijanjem specijalnog statusa u Velikoj Britaniji.

Prve pjevačke nastupe imala je kao petnaestogodišnjakinja u Srednjoj muzičkoj školi "Vasa Pavić" u Podgorici, gdje je pohađala klavir od svoje šeste godine. Osim srednje muzičke škole u Podgorici, završila je i Konzervatorij za glazbu i balet u Ljubljani na odsjeku solo pjevanje.

Nastupala je u Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Italiji, Nemačkoj, Engleskoj, Španiji i na Mauricijusu.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka