Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

31326851 1670945562998874 7214520324961311610 n resize 

Kulturni centar Nikola Đurković Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica u saradnji sa Gimnazijom Kotor organizuju promociju naučne publikacije Karneval identiteta dr Nataše Anđelković. Promocija za profesore i učenike Gimnazije održaće se 03. 05. 2015. u 12 sati u amfiteatru Gimnazije.
Publikacija Karneval identiteta nastala je na osnovu autorkine doktorske disertacije. U njoj se, prema Bahtinovoj teoriji o karnevalizovanoj književnosti, dokazuje da dva romana Miloša Crnjanskog (Dnevnik o Čarnojeviću i Druga knjiga Seoba) i četiri romana koja reprezentuju evropski kontekst istog vremenskog rapona (Senilnost Itala Zveva, Čarobni brijeg Tomasa Mana, Majstor i Margarita Mihaila Bulgakova i Aleksandrijski kvartet Lorensa Darela), pripadaju istoj žanrovskoj tradiciji. Pokazuje se da su to djela u kojima je karnevalizacija dominantan element njihove strukture i stila. Kako se u tematsko-motivskom i značenjskom kontekstu u svim ovim modernističkim djelima, kao ključno, izdvaja pitanje identiteta (junaka, društva, samog djela), autorka sugeriše i mogućnost izdvajanja novog teorijskog pojma i stilskog postupka, koji naziva karnevalizacija identiteta.
Nataša Anđelković je rođena u Beogradu. Diplomirala je 2001. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Na istom fakultetu, magistrirala je 2006. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom Odnos karnevalizacije i oblikovanja identiteta u Drugoj knjizi Seoba i Dnevniku o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog i evropski kontekst odbranila je 2016. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Urednik je u izdavačkoj kući Plato. Piše književnu kritiku za mnoge časopise i dnevne listove.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka