Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

IMG 1376

Predavanje Kulturna diplomatija i biblioteke održala je Beba Stanković, viša bibliotekarka u Narodnoj biblioteci Srbije, 16.03. 2018. godine u Nacionalnoj biblioteci Đurđe Crnojević na Cetinju.
Najstarija definicija kaže: Kulturna diplomatija je direktan i trajan kontakt među narodima različitih nacija, osmišljen da pomogne u stvaranju bolje klime međunarodnog poverenja i razumevanja u kojima mogu da funkcionišu zvanični odnosi (1959, Stejt dipartment). Ona je istakla činjenicu da se na poslovima kulture može postići mnogo, kako u međunarodnoj zajednici, tako i u lokalnoj sredini u kojoj živimo i radimo. Biblioteke moraju biti prepoznate kao vitalni partneri u zajednici i kao tzv. treća sigurna mjesta. Zatim je naglasila: Kulturna diplomatija nije isključivo međunarodna aktivnost, već se njome bavimo i u svojoj sredini, gradu, a zatim se okrećemo državi i regionu. Ono što kulturne aktivnosti, festivali i ustanove mogu da postignu kao faktori međunarodne saradnje, ne mogu čak ni vješti političari. Tako da treba pažnju posebno treba posvetiti ovom polju djelovanja, u kojem su bibliotetke, pored svih ustanova kulture, nezaobilazne. Stoga, biblioteke, posebno javne, moraju da iskoriste sljedeće kriterijume: vidljivost, dostupnost, raznovrsni servisi, multimedijalnost, ubjeđivačke strategije, čija priča pobjeđuje, orijentacija ka korisniku, paradoks (ne)postojanja. Biblioteke tada postaju informacioni centri i mjesta u kojima se jača civilno društvo, u kojima se sarađuje sa ustanovama različitog tipa, mjesta u kojima se osjećate sigurno.
Na kraju je navela pozitivne primjere: nagrađene projekte Biblioteke grada Beograda Tramvaj zvani želja (2007) i Novčići (2011), zatim Biblioteka ++(2014)biblioteke u Ćupriji i AgrolibJa, biblioteke Radoslav Nikčević iz Jagodine.
Ovom veoma inspirativnom predavanju prisustvovale su Marija Starčević, rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor i Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica.

  • IMG_1376
  • IMG_1381
  • IMG_1384

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka