Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

IMG 2796ecc9f8fe685b9b6e942a82b3bcf5 V resize

Kulturni centar Nikola Đurković / Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Centralna univerzitetska biblioteka / odjeljak Pomorska biblioteka Kotororganizovali su otvaranje obnovljene Izložbe dokumenata o događajima u vezisa Ujedinjenjem Crne Gore i Boke Kotorske (1813 – 1814. godine) u četvrtak, 14. 12. 2017. godine u 19 sati u Gradskoj galeriji Kotor.
Izložba je rezultat implementacije projekta Izložba dokumenata o događajima u vezisa Ujedinjenjem Crne Gore i Boke Kotorske (1813 – 1814. godine), koji je sufinansiran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu Ministarstva kulture Crne Gore.

Rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Marija Starčević je istakla da je u pitanju obnavljanje izložbe dokumenata/kopija dokumenata koji se odnose na političke i istorijske događaje, na ratne operacije za oslobođenje Boke od Francuza, na način rada i djelovanja Centralne komisije u tom burnom devetomjesečnom periodu, a koja je bila postavljena 1989. godine u Memorijalnoj sobi Pomorske biblioteke, u okviru svečanosti prilikom završetka obnove zgrade. Naime, u zgradi Pomorske biblioteke oktobra 1813. godine, na zajedničkoj skupštini, izglasano je Ujedinjenje Boke Kotorske i Crne Gore. Tom prilikom formirana je zajednička vlada pod nazivom Centralna komisija (predsjedavao je Petar I Petrović). Sjećanje na dešavanja u vezisa Ujedinjenjem Boke i Crne Gore, u kojima je zgrada Biblioteke poslužila kao pozornica jednog od najznačajnijih istorijskih događaja na našim prostorima s početka XIX vijeka, čuva se u Memorijalnoj sobi Pomorske biblioteke. Obnova izložbene postavke o Ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske ima veliki značaj u čuvanju i popularizaciji kulturne baštine Boke i Crne Gore.
Jasmina Bajo, viša bibliotekarka i koordinatorka projekta, podsjetila je prisutne da je ovo četvrti projekat koji je Gradska biblioteka i čitaonica Kotor realizovala tokom 2017. godine, a koje je sufinansiralo i podržalo Ministasrtvo kulture Crne Gore iz tri programa. Ovaj projekat je bio i najzahtjevniji, jer je realizacija trajala pola godine, ali je bilo zadovoljstvo sarađivati sa koleginicama iz Pomorske biblioteke Kotor, Natašom Gobović i Anom Kerndl. Ona se potom zahvalila svima koji su doprinijeli da izložba ugleda svjetlo dana.
Doskorašnja upravnica Pomorske biblioteke Ruža Danilović otvorila je izložbu i tom prilikom je podsjetila da je zgrada Centralne komisije u Dobroti, u kojoj je održana Skupština ujedinjenja 29. oktobra 1813. godine obnovljena zahvaljujući sredstvima brodovlasnika iz Monaka, Boža Dabinovića i Opštine Kotor. U obnovljenoj zgradi smještena je Pomorska biblioteka i Institut za pomorstvo i turizam Crne Gore, a jedna prostorija opredijeljena je za memorijalnu sobu, kao muzejski prostor u spomen na događaje kojima je zgrada svjedočila. U okviru svečanosti, prilikom završetka obnove zgrade, otvorena je stalna izložbena postavka dokumenata (kopije dokumenata), koja se odnose na političke i istorijske događaje, na ratne operacije za oslobođenje Boke od francuskog okupatora, na način rada i djelovanja organa novouspostavljene države, tj. ujedinjenih pokrajna Crne Gore i Boke Kotorske, koje su pod zaštitom triju moćnih savezničkih sila: Rusije, Autsrije i Engleske. Tu su prvu izložbu dokumenata o ujedinjenju, a koja je u cjelosti predstavljena upravo ovom izložbom, doduše u novom, savremenom ruhu, pripremali arhivisti Istorijskog arhiva u Kotoru, pod budnim okom dr Miloša Miloševića, a postavile su je u memorijalnoj sobi Pomorske biblioteke: mr Vesna Vičević, Jelena Antović i Snežana Pejović. Od tada postavka nije obnavljana. Ona je dalje istakala: ''Višegodišnji napori osoblja Pomorske biblioteke da nadležnima ukažu na neophodnost zaštite objekta memorijalne sobe od dejstva krovne i podne vlage i propadanja eksponata stalne izložbene postavke o ujedinjenju, nažalost, nijesu donosile željene rezultate.
Viša bibliotekarka Pomorske biblioteke Nataša Gobović, zajedno sa koleginicima iz Gradske biblioteke Kotor, Jasminom Bajo i Marijom Starčević, a uz nesebičnu pomoć koleginica i kolega iz Istorijskog arhiva Kotor, Muzeja grada Perasta i Nacionalnog muzeja sa Cetinja, institucija u kojima su pohranjeni originali dokumenata o ujedinjenju, uspjeli su da pripreme ovu izložbu. Eksponati sa izložbe biće čuvani u adekvatnom prostoru, sve dok se ne stvore neophodni uslovi da se ponovo nađu na svom pravom odredištu u obnovljenoj memorijalnoj sobi Pomorske biblioteke".
Izložba će biti otvorena do kraja decembra.

  • IMG-2796ecc9f8fe685b9b6e942a82b3bcf5-V_resize
  • IMG-da838852b9caf97ea1da53e55823351c-V_resize
  • IMG-dac865eee5e51fa3adf19d3f3abed0d7-V_resize
  • izložba_1_resize
  • izložba_2_resize
  • izložba_3_resize

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka