Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

klapa Incanto

Kulturni centar Nikola Đurković Kotor u saradnji sa Centrom za kulturu Korčula organizuje gostovanje ženske klape Incato na Korčuli 19. 11. 2017. godine, gdje će u okviru proslave 10-te godišnjice susreta klapa pod nazivom MARTINOVO LITO u Domu kulture u Korčuli, održati koncert u revijalnom dijelu susreta. Ovo gostovanje se realizuje u sklopu projekta Promocija crnogorske klapske muzike u Hrvatskoj, koje je sufinansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore na konkursu iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva za 2017. godinu. Cilj ovog projekta je da građane Korčule i klapsku muzičku scenu Hrvatske, s obzirom na to da je ovo susret klapa koji okuplja najbolje muške i ženske klape u Hrvatskoj, upoznamo i pribrižimo im dio muzičke scene i muzičke baštine Boke i Crne Gore. Na ovaj način Kulturni centar Nikola Đurković Kotor aktivno učestvuje u promociji i popularizaciji klapske muzičke baštine BokeKotorske i van granica Crne Gore.
Ženska klapa Incanto osnovana je 2010. godine u Kotoru, na inicijativu njenih članica. Proteklih godina nastupale su na mnogim festivalima, FDK Omiš, Festival klapa u Trebižatu, kao i na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu, gdje su osvojile nekoliko nagrada:
- 2011. Godine na X jubilarnom festivalu, na svom debitantskom nastupu, klapa Incanto je osvojila III mjestu u kategoriji ženske klape i I nagradu publike u istoj kategoriji.
- 2013. Godine na XII festival klapa Incanto je bila apsolutni pobjednik Festivala, osvojivši I mjesto u kategoriji ženskih klapa, I nagradu publike u istoj kategoriji i nagradu Peraški kampanio za naslov najbolje crnogorske klape XII Festivala.
- 2015. Godine klapa radi na zimskim stručnim seminarima sa prof. Šetkom, a na XIV Festivalu osvaja II mjesto u ženskoj konkurenciji vrhunskih dalmatinskih klapa, od kojih je klapa Neverin iz Kaštel Lukšića, petostruki osvajač titula u Omišu, osvojila I mjesto. Incanto međutim osvaja nagradu Kazada za I mjesto po ocjeni publike, kao i nagradu Peraški školji kao najbolja klapa Festivala iz Crne Gore.
- 2016. Godine Incanto je prvo nastupila na koncertima koje suorganizovali u čast pjesnika Jakše Fiamenga, 7.i 8.marta. Takođe, učestvovale su i na koncertu crnogorskih klapa 24.j una povodom promocijef estivalskog CD-a.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka