Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

Nova slika3

Tribina NASILJE U PORODICI – EMOCIONALNO, PSIHIČKO I FIZIČKO ZLOSTAVLJANJE DJECE održana je 26.10.2017. godine u press sali kotorskog Kulturnog centra.
Govorili su: dr Vesna Mačić - pedijatar, dr. Nina Mandić; Biljana Zeković – ispred NVO „SOS telefon“ i Branka Mitrić – klinički psiholog.
Prisutnima se na početku skupa obratio dr. Igor Kumburović, direktor kotorskog Doma zdravlja koji je kazao da su djeca najdragoceniji dio ljudske populacije, ali da ima i onih koji od ranog djetinjstva trpe različite oblike nasilja. Zato na to moramo reagovati i zajedno raditi na očuvanju porodice, jer odnos prema porodici i djeci je odnos društva prema sopstvenoj budućnosti.
Direktorka nevladine organizacije "SOS telefon" Biljana Zeković istakla je, između ostalog da je među žrtvama nasilja u porodici u Crnoj Gori devedeset odsto osoba ženskog pola, a svaka deseta žrtva nasilja je dijete ili maloljetna osoba.
„Često se zaboravlja da su djeca u porodicama gdje postoji fizičko ili psihičko maltretiranje između supružnika, apsolutno uvijek žrtve nasilja, bez obzira da li je nasilje usmjereno direktno na njih ili su bili samo posmatrači. Posljedice i traume koje preživljavaju djeca su identične kao da su oni dobili batine, a batine zapravo trpe neki drugi članovi porodice. Po statistici je to najčešće majka" kazala je Zeković i posebno istakla da je svako nasilje neophodno prijaviti nadležnima.
Dr Nina Mandić iznijela je poražavajuće podatke – za 60 odsto ispitanika batina je prihvatljiva disiplinska mjera. Ona je poručila da nasilje nad djecom, iako ga nažalost često ne vidimo, postoji svuda oko nas.
"Potrebno je da prijavljujemo slučajeve nasilničkog ponašanja i zlostavljanja djece, a da naročito imamo u vidu seksualno zlostavljanje. Ako to ne uradimo - postajemo saučesnici“, zaključila je ona.
Definiciju nasilja objasnila je Branka Mitrić, klinički psiholog koja je kazala da je „Nasilje bilo koje djelo koje nanosi fizičku, psihičku, seksualnu ili emocionalnu patnju, ali nasilje nije samo činjenje nego i prijetnja tim djelima, a isto tako i nečinenjenje odnosno povlačenje iz onih situacija - kada vidimo da se nasilje dešava".
Dr Vesna Mandić objasnila je virtuelno nasilje iiznijela podatke UNICEF-a :prije dvadeset godina ukupno dva odsto svjetskog stanovništva imalo je pristup internetu, a danas 89 odsto osnovaca odnosno 92 odsto srednjoškolaca ima svoj profil na fejsbuku. Da bi se izbjegao bilo kakav vid viruelnog zlostavljanja i djeca i roditelji moraju biti edukovani.
"U cijelom svijetu, a naročito u zemljama Evropske unije postoji kodeks - da dijete uzrasta do 13 godina ne smije imati profil na fejsbuku, a svjedoci smo da danas djeca itekako koriste društvene mreže, često pod lažnim imenom", kazala je dr Mačić.
porodice bez nasilja, kao i cjelokupnog društva na dobrobit svih građana države, te samim tim i izgradnjom cjelokupnog sistema bez bilo kog oblika nasilja.
Moderator večeri dr. Igor Kumburović kazao je da kada je u pitanju nasilje, mora se obezbijediti multidisciplinarni pristup, jer je to jedini način za smanjenje nasilja i stvaranje uslova za život djece i porodice bez nasilja, kao i cjelokupnog društva na dobrobit svih građana države, te samim tim i izgradnjom cjelokupnog sistema bez bilo kog oblika nasilja.
Predavanje su organizovali JZU Dom zdravlja Kotor i JU Kulturni centar "Nikola Đurković".

  • Nova_slika
  • Nova_slika1
  • Nova_slika2
  • Nova_slika3
  • Nova_slika4
  • Nova_slika5

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka