Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

capture resize

Kulturni centar Nikola Đurković Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica u saradnji sa JU Gimnazijom Kotor i Planinarskim klubom Vjeverica iz Kotora učestvuje u obilježavanju međunarodne inicijative Dani evropske baštine 2017. godine. Program, koji je finansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore, obuhvata učešće grupe srednjoškolaca u pješačkoj turi Kotor  ̶  Krstac koja će se održati 30. 09. 2017. godine u sklopu 9. Pješačkog dana Kotor  ̶  Lovćen  ̶  Kotor koji organizuje Planinarski klub Vjeverica iz Kotora. Tokom ove ture učenici će prezentovati kratka izlaganja koja su pripremili uz konsultaciju profesora istorije i upoznati učesnike ture sa istorijatom kulturno – istorijskih spomenika koje obilaze: Crnogorski Pazar, Crkva Blažene Ozane, Kotorski bedemi i tvrđava San Đovani, Crkva Gospa od zdravlja, Crkva Svetog Juraja u Špiljarima... Cilj ovog događaja se da u isto vrijeme popularizuje kulturna i prirodna baština Boke i Crne Gore.
Dani evropske baštine obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu, sa više od 70.000 događaja organizovanih širom Evrope.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka