Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

j2 resize

Viša bibliotekarka Jasmina Bajo učestvovala je na Međunarodnom naučnom simpozijumu Cetinjski filološki dani, koji se održao 7. i 8. septembra 2017. godine na Cetinju u organizaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture. Predstavila je rad Poezija Ljudevita Paskvalića u kontekstu renesansne poezije Dubrovnika i Boke Kotorske u okviru sesije Crnogorska književnost i kultura u južnoslovenskom kontekstu.

Na dvodnevnom naučnom skupu relevantni filolozi i kulturolozi iz Crne Gore razmijenili su iskustva sa kompetentnim stručnjacima i intelektualcima iz regiona, Evrope i svijeta. Izlaganja su bila podijeljena u tri sesije: 1.Naučno djelo Vojislava P. Nikčevića; 2. Crnogorski jezik u južnoslovenskom kontekstu; 3. Crnogorska književnost i kultura u južnoslovenskom kontekstu. Skupu su prisustvovali: emeritus Emil Tokaž i prof. dr Pšemislav Brom iz Poljske, akad. prof. dr Ljudmila Vasiljeva iz Ukrajine, akademik prof. dr Hasnija Muratagić-Tuna, prof. dr Sanjin Kodrić iz Bosne i Hercegovine, prof. dr sc. Branko Kuna, doc. dr sc. Katarina Lozić-Knezović iz Hrvatske, dr Mječislav Đekonjski iz Njemačke itd.
Cetinjski filološki dani zatvoreni su promocijom međunarodnog časopisa Lingua Montenegrina.

  • j1_resize
  • j2_resize
  • j3_resize
  • j4_resize
  • j5_resize

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka