Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

INELI Balkans CG resize

Grčka organizacija Future Library organizovala je treću INELI Balkan konvenciju koja je održana 1. i 2. septembra 2017. godine u Atini. Podsjetimo, INELI Balkans (International Network of Emerging Library Innovators in Balkan region) trogodišnji je projekat koji podržava Fondacija Bila i Melinde Gejts ( Bill & Melinda Gates Foundation), a implementira organizacija Future Library iz Grčke s ciljem edukacije inovatora u bibliotekama i stvaranja održive mreže narodnih biblioteka u jugoistočnoj Europi. U projektu učestvuje 11 država, s ukupno 33 inovatora obuhvaćena programom edukacije: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Albanija, Rumunjska, Bugarska i Grčka.
Predstavnica Udruženja bibliotekara Crne Gore iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor (Kulturni centar Nikola Đurković), Jasmina Bajo je nacionalna koordinatorka projekta za Crnu Goru, a u programu edukacije učestvuju Ardita Rama (Narodna biblioteka Mirko Srzentić Ulcinj) i Edin Smailović (Narodna biblioteka Bijelo Polje). Mentori su evropski stručnjaci iz područja bibliotekarstva: Dick Hartley (Manchester Metropolitan University), Inga Lunden ( Stockholm), Mladen Masar (Gradska knjižnica Zadar) i Mogens Vestergaard (Public Library of Roskilde, Denmark).
Tokom konvencije održana su brojna predavanja i radionice istaknutih stručnjaka iz bibliotekarske djelatnosti iz cijelog svijeta, koji su predstavili najnovije trendove u struci. Govorili su: Deborah Jacobs, direktorica The Global Libraries initiative of the Bill & Melinda Gates Foundation, Despina Gerasimidou, menadžerka programa IFLA Global Vision, Luis González, generalni direktor Fondacije Germán Sánchez Ruipérez, Blesila Velasco, rukovoditeljka odjela za narodne biblioteke u Nacionalnoj biblioteci Filipina, Mogens Vestergaard, direktor Public Library of Roskilde, Lea Dao Van, projekt menadžerka El Sistema Greece i drugi.
Predstavljeni su realizovani projekti koji su dobili nagrade na prošlogodišnjoj konvenciji Projekta u Sofiji, a svi inovatori su dobili diplome o završenom dvogodišnjem kursu za inovatore u bibliotekarstvu.

  • INELI_Balkans_Atina_resize
  • INELI_Balkans_CG_resize
  • INELI_Balkans_prezentacija_resize
  • INELI_Balkans_radionice_resize

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka