Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

Promocija romana „Arzamas" autorke Ivane Dimić, dobitnice NIN-ove nagrade za 2016. godinu, održana je 18. jula u kotorskom kinu "Boka"u organizaciji JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor/ Gradske biblioteke i čitaonice.
Prisutne je ispred organizatora pozdravila rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Marija Starčević.
Sa Ivanom Dimić o ovom romanu, koji šalje poruku da je ljubav najsnažnija sila koja osmišljava život, razgovarala je Vanja Gavrovski iz izdavačke kuće "Laguna", koja je i objavila ovaj roman.
„Arzamas” je djelo o odnosu majke i kćeri, sa uporištem u autorkinoj devetogodišnjoj brizi o dementnoj majci, a kako autorka ističe, sedam godina je tu neveselu realnost transponovala „prvo u obilje dramskih dijaloga, a zatim u ovaj žanrovski neuhvatljiv roman“. Pri tome, ukazala je da je imala vrlo težak zadatak da, kao pisac u izuzetno osetljivoj temi, ne upadne u sentimentalnost.Autorka naglašava da je knjiga podijeljena na dva dijela. "Sve je u fragmentima koji se smjenjuju sukcesivno, dijaloški i prozni fragmenti. Dijaloški fragmenti se tiču banalne realnosti, a prozni se tiču metafizičkog promišljanja.“
Podsjetimo, Ivana Dimić je diplomirana dramaturškinja i autorka brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Prevodi sa engleskog i francuskog jezika. Članica je Srpskog književnog društva od 2001. godine, a od 2005.ima status istaknute umjetnice.
Objavila je knjige priča: Crna zelen, Mahorka, Mastilo i muž, Uzimanje vremena, Ima li koga?, Popis imovine i 2016. godine roman „Arzamas“.

  • 7
  • PICT0049
  • PICT0054

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka