Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

PICT0033 resize

Na prepunoj Pjaci od kina sinoć je predstavljena knjiga „Bokeški humor“ priređivača Nikole Malovića a u izdanju novske Knjižare So. Poštovaoci pisane riječi i humora uživali su slušajući viceve i dogodovštine iz brojnih bokeških kužina.
Knjiga “Bokeški humor” puna je urnebesnog plavo-bijelog humora, jedina slične vrste jer nudi koncentrat kojim u svakoj situaciji možemo poentirati u društvu i biti popularni tokom dugog niza godina. Ako postoji udžbenik za specijalizaciju iz vica, ili za uznapredovale stendap komičare, onda je ovo ta knjiga! Pronaći ćemo u njoj mnoge mentalitetske osobine Bokelja, ali i mnoštvo tipiziranih, svevremenskih likova: turiste, sveštenike; Srbe, Hrvate, Bosance i Crnogorce; plavuše, ludake, policajce, političare i prostitutke, konobare, ljubavnike, pijance, kriminalce, supružnike, carinike, bolesnike, studente, pomorce, kapetane … no i zmije, ajkule, zlatne ribice, bakalare, i kotorske mačke…
“Trudio sam se u periodu od godine i po da napravim antologiju bokeljskog humora. Da sakupim najbolje viceve, bokeljizujem ih i stavim u bokeljske situacije. Da ne bi bio zapostavljen ni onaj dio stvarnog života, u zadnjem djelu knjige su antologijske situacije iz najboljih anegdota do kojih sam mogao da dođem", naveo je Malović.
O humoru u Boki govorili su još: Jovica Martinović, Ilko Marović, Đorđije Radonjić, Vlasta Mandić i Dragan Sklender Pele.

Organizator promocije bio je Kulturni centar „Nikola Đurković" Kotor.

  • PICT0032_resize
  • PICT0033_resize
  • PICT0034_resize
  • PICT0036_resize
  • PICT0037_resize
  • PICT0038_resize
  • PICT0039_resize

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka