Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

 Image00008

Sinoćnja promocija romana Jedro nade Nikole Malovića u drevnom Kotoru kuriozitetna je bila po mnogo čemu. U organizaciji opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene delatnosti/Savjeta za mlade i Kulturnog centra Nikola Đurković/Gradske biblioteke i čitaonice – odvijala se 15. decembra u punom bioskopu Boka, čiji je status u glavnom gradu Boke Kotorske kultni.
Pred publikom – u kojoj je bilo srednjoškolaca, gimnazijskih i univerzitetskih profesora, pomoraca i pomorskih kapetana, direktora stručnih pomorskih škola, novinara, posjetilaca ne samo iz svih dijelova Boke Kotorske, već pristiglih čak sa Cetinja za ovu promotivnu priliku – odvijao se jednočasovni dramoleto u kome su Nikola Malović i Vanja Gavrovski, moderator večeri i Lagunin PR, pred Kotoranima rastavili, pa ponovo sastavili Jedro nade.

Malović i Gavrovska su u nekadašnjoj crkvi, a sada bioskopu, u samom srcu urbanog baroknog gradskog jezgra, razgovarali o najpoznatijem, nejseksualnijem i najavanturističkijem modnom dezenu na svijetu, koji je ujedno i vojna uniforma. Malović je o fenomenu mornarske majice kazivao energično, čas kao da drži predavanje, čas kao da glumi, čas kao da je lik iz sopstvenog romana, na šta publika nije ostajala imuna, sudeći po upaljenim očima i energiji koja je strujala starim zdanjem barokne palate – a posebno su bile involvirane u priču one realne osobe iz publike koje su Maloviću pomagale u sakupljanju obimne građe.
Vanja Gavrovski je rekla kako Laguna namjerava da u štampu pusti 3. izdanje aktuelnog romana, nedavno ovjenčanog nagradom Pero Despota Stefana Lazarevića, i knjige koja je na 12. Međunarodnom hercegnovskom sajmu stekla epitet najprodavanije.
Od samog pojavljivanja Jedro nade važi za djelo koji se, 30 godina nakon Hazarskog rečnika Milorada Pavića i 15 godina nakon Opsade crkve Svetog Spasa, Gorana Petrovića, pojavljuje kao prvi novi cijelokupni književni Sistem u savremenoj srpskoj književnosti.
U post festum trenucima, okupljeni ljubitelji prave ili lijepe književnosti družili su se uz koktel u konobi Ombra, gdje su nastavili druženje i priču o Jedru nade.
Radnja šest godina pisanog romana prati ambicioznog modnog industrijalca iz Barija, koji se na poziv gradonačelnice vraća u Perast, grad svojih predaka, da bi ponovo pokrenuo i oživio tradicionalnu proizvodnju mornarskih majica.
U svijetu koji potpuno zavisi od tehnologije, evoluirani Googlepreuzeo je ulogu boga, pa nadgleda sve. Glavni junak uspijeva da brodi digitalnim lavirintom, otkriva kako je plavo-bijeli dezen nastao na Mediteranu i kojim to čudom uporno opstaje kroz vijekove. U najlepšem zalivu na svijetu, junak se zaljubljuje u neobičnu mještanku koja će mu otkriti, ne samo tajne baroka, već i da je ljubav jedino što internet još uvek ne može da zabilježi i arhivira...

Jedro nade je roman o istorijskom razvitku mornarske majice koja je na Mediteranu mnogo više od elementarnog komada garderobe. Plavo-bijelepruge su jedinica stila sveprisutnog pomorskog kulta, modni mit, ali i oličenje seksualnosti. Na primorju je svako ko nosi prugastoplavu majicu hodajuća avantura. Kapetanski Perast politički je odvojen od susjednog Kotora. Ima predsjednika koji tvrdi da 1492. godine ni na jednom od tri broda s Kolumbom nije plovio katolički sveštenik, ali jeste tumač za hebrejski. Pred nama je izuzetna povijest o čuvenom dezenu koji je postao globalni brend, u čiju istoriju su umešani Jevreji, katolički kraljevi i otkriće Amerike.
Jedro nade je obiman plavo-bijeli sistem koji objašnjava logiku baroka, podrazumjeva Jevreje i otkriće Amerike, a otima se tumačenju.

Dvadeset četiri ključna pojma „Jedra nade“ su: Mornarska majica, Boka Kotorska, svjetska moda, Perast, Sv. Nikola, brod, Google, vino, more, Mediteran, Kolumbo, hemijski tragovi na nebu, Jevreji, pomorandže, barok, Rusija, Kina, rat, pčele, muškarac, žena; ljubav, smrt, Bog.

  • Image00001
  • Image00002
  • Image00004
  • Image00006
  • Image00008
  • Image00013
  • Image00014

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka