Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

index

Delegacija koja rukovodi projektom ManuBalk (zaštita stare knjige na području zapadnog Balkana) u četvrtak, 24. oktobra 2013. godine posjetila je Gradsku biblioteku i čitaonicu Kotor u okviru misije inventarisanja.

Manubalk, projekat saradnje koji finansira Evropska Unija, a kojim koordinira Francuski centar za očuvanje knjiga,  posvećen je razvoju pisanog nasleđa na području Balkana. Projekat teži: da podrži održanje i restauraciju pisanog nasleđa pogođenog ratnim zbivanjima i podstakne omogućavanje pristupa zbirkama; da u sve aktivnosti uključi kulturne aktere zadužene za pisane zbirke u zemljama Zapadnog Balkana (biblioteke, arhive, muzeje, crkve i druge kulturne institucije); da podigne svijest javnosti o velikoj istorijskoj i simboličkoj vrijednosti pisanog nasleđa.

Misiju inventarisanja u okviru projekta ManuBalk obavili su: Richard Van Deusen / Technical Coordinator, Anna-Arieta Revithi /konzervator, Nada Arbutina / pomoćnik direktora Biblioteke grada Beograda, Vjenceslava Ševaljević/ rukovodilac odjeljenja za razvoj bibliotečke djelatnosti Nacionalne biblioteke Đurđe Crnojević sa Cetinja, te Zorica Sjekloća /koordinator digitalizacije.

U projekat ManuBalk u dijelu popunjavanja obrazaca MIS (Manubalk Inventory Sheet) u kojima su opisane kolekcije rukopisa i starih knjiga uvrštene su Nacionalna biblioteka Đurđe Crnojević, narodne biblioteke iz Kotora, Herceg Novog, Bara, Pljevalja i Podgorice, kao i Pomorska biblioteka iz Kotora, Istorijski arhiv iz Kotora, Biskupski ordinarijat, te Riznica cetinjskog manstira.

Neophodne podatke o stanju fonda Stare i rijetke knjige u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor dale su Jelena Vukasović, Aleksandra Tomović i Jasmina Bajo.

 

http://www.internet.org.rs/

 

http://www.manubalk.org/ser/cms/index.html

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka