Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

Kulturni centar Nikola Đurković Kotor, u sali Skupštine Opštine Kotor 25. septembra 2013. godine organizovao je kniževno veče novinara, publiciste i kniževnika Slobodana Vukovića. O knjigama U podnožju Kordiljera i Priče iz Australije koje predstavljaju zbirke kratkih umjetničkih reportaža o našim iseljenicima, govorili su književnici Žarko Đurović, Miraš Martinović i Obrad Pavlović, a kratak citat iz zbirke Priče iz Australije pročitala je magistar, gospođa Vesna Vičević.

Književnik, ujedno i član kolektiva kotorske gradske biblioteke, Obrad Pavlović u svom obraćanju, koje je naslovio Stišani eho izbjegličke nostalgije,  između ostalog je rekao:

Ne bez sjete i gorčine govori Slobodan Vuković o nebrizi one velike Jugoslavije za svoje iseljenike, koja se po inerciji prenosila i na nasljednike te zajedničke države. Sjećao ih se zavičaj samo u izuzetnim prilikama, kad pritisne nevolja, ratna ili prirodna nepogoda. Odazivali su se iseljenici, pomagali matreijalno, a nerijetko dolazili i neštedmice ginuli na Tarabošu i Kajmakčalanu, na Mojkovcu i na Lovćenu, nerijetko za tuđi ajtar, vraćajući dug zavičaju, nikada ne pitajući, - čime ih je taj zavičaj toliko zadužio? Po svoj prilici ničim, osim što su zlosrećno rođeni na tom surovom kamenu, kojeg vole nepodijeljenom i neugasivom ljubavlju.  

 Domaćini ove večeri bili su Skupština opštine Kotor i predsjednik Nikola Bukilica.  

  • Image00001
  • Image00002
  • Image00003
  • Image00004
  • Image00005
  • Image00006
  • Image00007
  • Image00008
  • Image00009

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka