Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

274490577 4414398538661465 6861758135531539390 n

 

Kulturna manifestacija „Ljubišini dani“ zvanično je otvorena, 21. februara u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“. Na samom početku se predstavio ukrainski pijanista i kompozitor Rinat Kurmashev, nakon čega je Itana Lalović ispred JU Muzeji i galerije Budve, ukazala na posebnu važnost ovogodišnje manifestacije Ljubišini dani, s obzirom da se obilježava 200 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše (1822–2022.), i najavila učesnike zvaničnog otvaranja – mr Luciju Đurašković, direktoricu JU Muzeji i galerije Budve, Milicu Martić, načelnicu Direkcije za razvoj djelatnosti u oblasti kulturne baštine ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, akademika Aleksandra Čilikova ispred CANU-a, kao i predsjednika Opštine Budva gospodina Marka Carevića, koji je zvanično otvorio manifestaciju.
„Uvjereni da je obaveza svakog naroda da brine o svom kulturnom nasljeđu, o svojim najznačajnijim predstavnicima u koje, istaknimo još jednom, bez sumnje, spada i naš sugrađanin Stefan Mitrov Ljubiša i ove godine, posljednje dane mjeseca februara, sjećajući se dana njegovog rođenja, posvećujemo kulturnim događajima koji predstavljaju omaž velikom književniku, slaveći njegov duh svagda savremen i za sve poučan. S obzirom na činjenicu da se vrijednost jednog pisca pokazuje u rezultatima do kojih se dolazi u tumačenjima njegovog djela što ukazuje na njegovu savremenost, odnosno univerzalnost, a da je Ljubiša pisac čija djela, kao rijetko koja, predstavljaju konstantnu inspiraciju za dalja i dalja izučavanja, naša namjera je bila je da kroz organizaciju naučnog simpozijuma na temu: Stefan Mitrov Ljubiša: 200. godina od rođenja iz različitih uglova sagledamo njegovu ličnost i književno djelo ukazujući na njegovo neiscrpno bogatstvo i aktuelnost. Međutim, zbog svima poznate epidemiološke situacije, na žalost, u tome nismo uspjeli, ali nismo ni odustali“, istakla je u svom obraćanju mr Lucija Đurašković.
Gospođa Milica Martić je ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta pozdravila prisutne, i istakla podršku nadležnog Ministarstva u promociji Ljubišinog lika i djela, dok je akademik Aleksandar Čilikov podjetio na simpozijum o djelu Stefana Mitrova Ljubiše koji je CANU organizovala prije dvije godine pod rukovodstvom akademika Radomira Ivanovića, ali i aktuelnost i brilijantnost Ljubišinog stvaralaštva.
Predsjednik Opštine Budva gospodin Marko Carević je zvanično otvorio kulturnu manifestaciju „Ljubišini dani“ podjetivši sve prisutne na biografiju, stvaralaštvo i politički angažman Stefana Mitrova Ljubiše, uz napomenu da smo dužni da ga se sjećamo, i da grad obojimo njegovom ličnošću.
Nakon otvaranja kulturne manifestacije Ljubišini dani, zvanično je otvorena i izložba Ujedinjenje Boke i Crne Gore (1813–1814), realizovana u saradnji sa JU Centar za kulturu „Nikola Đurković” Kotor i Pomorskom bibliotekom Kotor, koju je zvanično otvorila gospođa Jamina Bajo, bibliotekarska savjetnica i koordinatorka projekta. Gospođa Bajo je istakla da je izložba je rezultat implementacije projekta ,,Izložba dokumenata o događajima u vezi sa Ujedinjenjem Crne Gore i Boke Kotorske (1813–1814.)“, koji je sufinansiran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu Ministarstva kulture Crne Gore. Nakon otvaranja izložbe, više o dogadjajima koji su predstavljeni izložbom govorio je prof. dr Vasilj Jovović u predavanju na temu – Znameniti ljudi i događaji u istoriji Boke Kotorske XIX vijeka. Nakon predavanja o Ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske (1813–1814.), prof. Jovović je održao i predavanje o Stefanu Mitrovu Ljubiši.
Kulturna manifestacija „Ljubišini dani“ se nastavlja danas, u utorak, 22. februara 2022. godine u 19 časova, kada će u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ biti upriličen koncert hora Stanjevićki pojci pod vođstvom Dušice Kordić i Nikole Vukčevića.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka