Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

TakmičenjeRecitovanjeKotor 1 1 Small

 

Opštinsko takmičenje u recitovanju koje već tradicionalno organizuje JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica povodom 21. marta, Međunarodnog dana poezije, ove godine, s obzirom na situaciju pandemije i u skladu sa mjerama za suzbijanje širenja virusa Covid-19, održalo se online na FB stranici i sajtu Gradske biblioteke i čitaonice i FB stranici i YouTube kanalu Kulturnog centra. Takmičenje se odvijalo za osnovne škole u dvije kategorije: I kategorija od 1. do 5. razreda, II kategorija od 6. do 9. razreda i za srednje škole III kategorija.
Žiri u sastavu: dramska umjetnica Tihana Ćulafić, predsjednica žirija, Jelena Đonović, bibliotekarka koja vodi program za djecu i mlade u Gradskoj biblioteci i čitaonici u Herceg Novom i rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor Marija Starčević ocjenjivali su da li je izbor pjesme primjeren uzrastu recitatora, dikciju i akcentuaciju, misaono-emotivni doživljaj pjesme, prirodnost, izražajnost i sugestivnost recitovanja i donijeli sljedeću odluku:

I kategorija

1. mjesto: Jana Baštrica
III razred Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“
„Tata poljubi mamu“ – R. Joličić
2. mjesto: Una Marija Kokot
IV razred Osnovne škole „Veljko Drobnjaković“ Risan
„Gde je Cica?“ – M. Danojlić
3. mjesto dijele Katarina Kordić, I razred Osnovne škole „Veljko Drobnjaković“ Risan
„Tri susreta“ – S. Lazić i Milka Mirković, II-2 Osnovne škole „Njegoš“, pjesma
„Suncokrili“ – D. Radulović.

II kategorija

1. mjesto: Anastasija Kovačević
VII-3 Osnovne škole „Njegoš“
„Pođi“ – S. Šabo
2. mjesto dijele Matia Pasković, VII razred Osnovne škole „Ivo Visin“ Prčanj
„Plavi čuperak“ – M. Antić i Irina Bulajić, IX razred Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“, pjesma „Ti koja imaš nevinije ruke“ – V. Parun.
3. mjesto dijele Nikolas Kataros, VI razred Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“, „Dajte djeci da vladaju“, autorska pjesma i Lara Popović, VII razred Osnovne škole „Nikola Đurković“ Radanovići, pjesma „Plavi čuperak“ – M. Antić.

III kategorija

1. mjesto: Lana Vukašinović, 4-2 Gimnazije
„Svetlost, iznenada“ – B. Petrović
2. mjesto dijele Kristina Kamenarović, 3-2 Gimnazije, „Drhtava pesma“ – M. Antić i Matija Janjić, IVa Srednje pomorske škole, „Dolap“ – M. Rakić
3. mjesto dijele Katja Radovanović 3-1 Gimnazije, „Biti dobar učenik, nije toliko teško“ – autorska slem poezija i Luka Samardžić, II-3 Gimnazije, „Pesma za nas dvoje“ – M. Antić.

Žiri pohvaljuje najmlađu učesnicu Katarinu Kordić za izražajnost i prirodnost, Nikolasa Katarosa i Katju Radovanović koji su učestvovali sa autorskom poezijom i ohrabruje da nastave sa pisanjem poezije, takođe Matiju Janjića za kreativnost i poznavanje audio-vizuelnih umjetnosti.
Najviše pregleda i sviđanja na društvenim mrežama ima Kristina Kamenarović!
Svi nagrađeni biće pojedinačno obaviješteni oko termina preuzimanja nagrade i diplome.

Pobjednicima u svim kategorijama puno sreće na Državnom takmičenju!

 

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka