Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

97034856 2954514421308642 8647607726383300608 o Small

Rad sa motivom kineskog zmaja za našu virtuelnu izložbu pripremila je polaznica edukativno-kreativnih radionica ,,Kineski kroz igru" Kalina Ana Kostadinović iz JU O.Š. "Narodni heroj Savo Ilić" Dobrota, odjeljenje IV/2.
,,Kineski kroz igru" podrazumijeva i održavanje tematskih radionica iz oblasti sinologije odnosno nauke o Kini, kineske mitologije i kulture i radionice posvećene načinu obilježavanja najznačajnijih datuma u kineskoj kulturi.
Na jednoj od radionica polaznici su se upoznali sa simbolikom i značajem zmaja. Zmaj je totem sa najvećom magijskom snagom u Kini i predstavlja najzastupljeniji i najpoštovaniji simbol u kineskoj kulturi. Njegov karakter je " 龙 ", koji je piktografski po svojoj prirodi. Njegova složena forma " 龍 " je postala potpuno simbolična, ali je karakter ipak zadržao neke piktografske elemente: lijevi dio je glava zmaja, ” 立 ” su zmajevi rogovi, " 月 " su usta zmaja i desni dio karaktera je tijelo zmaja. Kineski zmaj ima tijelo zmije, glavu svinje, rogove jelena, uši vola, bradu koze, krljušt ribe i kandže orla. Arheolozi vjeruju da ovo pokazuje da se zmaj razvio ,,spajanjem totema'' koji su u osnovi imali zmiju. Simbol je uspjeha, zdavlja, proljeća, moći, energije, prosvjetljenja, odlučnosti, blagonaklonosti,sreće i kao i svake pozitivne promjene.
Brojna arheološka otkrića ukazuju na to da je obožavanje zmajeva preovladavalo u dalekoj prošlosti. Iz stare grobnice u provinciji H’nan (pojednostavljeni karakteri: 河南, pinyin: Hénán) iskopan je zmaj napravljen od školjki star oko 6000 godina, dok je u ruševinama neolitske Hongšan kulture (pojednostavljeni karakteri: 红山文化 ,pinyin: Hóngshān wénhuà)otkriveno mnogo zmajeva od žada. Za razliku od predstave o zmaju kao vatrenom biću, element koji se vezuje za kineskog zmaja je voda. Zmaj kao simbol je na mnogo načina proizvod poljoprivredne civilizacije Kine. Vjerovalo se da zmaj ima moć da izazove vjetar i kišu.
Nakon kraja dinastije Zapadni Han (206.p.n.e. ̶ 24 n.e.) zmaj je postao ekskluzivni simbol moći kineskih careva narednih 2000 godina. Ugravirani i naslikani zmajevi mogu se vidjeti svuda unutar Carske palate u Pekingu odnosno u Zabranjenom gradu (pojednostavljeni karakteri:故宫; pinyin: Gùgōng ). Poznatim Zidovima devet zmajeva (pojednostavljeni karakteri:九龙壁; pinyin: Jiǔ Lóng Bì) koji se obično nalaze u carskim palatama i vrtovima pripada i zid u Zabranjenom gradu koji predstavlja reljef devet vrsta carskih zmajeva sa pet kandži

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka