Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

IMG 7508

U utorak 3. marta u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra organizovali su promociju romana Pas i Kontrabas, autora Saše Ilića, dobitnika NIN-ove nagrade za 2019. godinu. Na promociji su govorili književnik Andrej Nikolaidis i autor.

Roman se prvenstveno bavi postratnom traumom i njenim tretmanom u postjugoslovenskim društvima. Početkom 90-ih godina autor je bio u Jugoslovenskoj ratnoj mornarici i taj dio njegovog života postao je i dio romana.
Andrej Nikolaidis je prvo govorio o Ilićevom radu u ,,Betonu’’, kao veoma bitnom za generaciju postjugoslovenskih književnika u regionu, jer je prevashodno uticao na dekonstrukciju književnog kanona.
Autor je istakao da su ediciju ,,Noć repubilke’’, u okviru koje je izašao i nagrađeni roman, Milenko Bodirogić i on pokrenuli sa ambicijom da bude prepoznata u javnosti, što su i uspjeli konkurisanjem za NIN-ovu nagradu.
,,Pas i kontrabas’’ je lirska i intimna knjiga, koja u isto vrijeme razgrađuje strukture u politici i kulturi. Pisac je pisao knjigu pet godina i u tom periodu je, kako je rekao, ,,živio ovu knjigu’’.
Istakao je lik doktora Julijusa koji je nastao kao izraz jugoslovenske episteme, inetelektualac koji posjeduje znanja koje mi danas nemamo.

  • IMG-7b835dffe916d93afadc60ec815e22a0-V
  • IMG_7508
  • unnamed

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka