Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

U okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu, Ministarstvo kulture Crne Gore je Javnoj ustanovi Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor odobrilo dva projekta, u ukupnom iznosu od 5.900,00€. Projekti koji su podržani su ,,Bokeljska noć'' u iznosu od 5.000,00€ i ,,Izložba stare i rijetke knjige iz Riznice Srpske pravoslavne crkve u Kotoru’’ u iznosu od 900,00€.

Ministarstvo kulture Crne Gore će sufinansirati organizaciju Bokeljske noći, jedinstvene manifestacije koja predstavlja nematerijalno kulturno dobro od nacionalnog značaja.
Realizujući projekat ,,Izložba stare i rijetke knjige iz Riznice Srpske pravoslavne crkve u Kotoru’’ Gradska biblioteka i čitaonica Kotor će u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom iz Kotora građanima predstaviti kulturno blago koje se čuva u Riznici Srpske pravoslavne crkve u Kotoru, odnosno njenoj Biblioteci čiju osnovu čini legat episkopa bokokotorsko– dubrovačkog Gerasima Petranovića (1820–1906). Do danas je sačuvano oko 1300 primjeraka iz ove biblioteke. Najstariji primjerci su iz XVII vijeka i posebno su dragocjeni za proučavanje slavistike.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka