Dobro došli na Internet prezentaciju Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Sajt je realizovan u sklopu projekta Dubrovnik i Kotor - gradovi i knjige koji su implementirali Gradska biblioteka i čitaonica Kotor u sastavu Kulturnog centra Nikola Đurković i Dubrovačke knjižnice - Dubrovnik sa partnerima: NVO Prostory, Podgorica i Matica hrvatska, ogranak u Dubrovniku. Projekat je finansirala Evropska zajednica iz sredstava namijenjenih za prekogranični program Hrvatska - Crna Gora u okviru instrumenata za pretpristupnu podršku.

 

Poster Jami distrikt resize

,,JAMI DISTRIKT“ - dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svijetu”, biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra „Nikola Đurković“ Kotor 17. jula 2018.g. 20 sati.

Režija: Kokan Mladenović
Izvedbeni tekst: Milena Bogavac
Originalna muzika: Marko Grubić
Kostim: Ivana Nestorovic
Glume: Isidora Simijonovic, Jelena Graovac, Nina Neskovic
Muziku izvodi grupa Vrooom: Jamal al Kiswani, Marko Grubic, Nemanja Dragas
Koprodukcija: Centar za kulturu Tivat, Bitef teatar, Think tank studio Novi Sad, Festival Maszk Segedin

Prodaja ulaznica po cijeni od 5,00 pet eura biće na blagajni Kulturnog centra na dan igranja predstave od 10h do 12h i od 18h do 20h.

JAMI DISTRIKT je pozorišna predstava koja se bavi pojmom NACIJE i pitanjima nacionalnog identiteta u savremenom društvu i za kratko vrijeme osvojila je publiku u zemljama bivše Jugoslavije, jer specifičnom i savremenom estetikom ismijava nacionalizam na Balkanu.

Rađena je u formi lažnog dokumentarca, koji brutalno i bolno govori o besmislu nacionalnih podjela na našim prostorima u vreme HAJ-TEK ere.
U predstavi se govori o jednom događaju iz sela Jamina, najstarije paleolitske naseobine u istoriji čovječanstva, gdje NASA tvrdi da je pronađen skelet najstarijeg čovjeka na planeti. Budući da se nalazi na teritoriji tri države: Srbije, Hrvatske i BiH, svaka pokušava da ovo mjesto prisvoji.

Predstava brutalno govori o besmislenosti nacionalnih podjela u 21. vijeku, kada nauka i tehnologija napreduju, a u svijetu vladaju transnacionalne kompanije.

Po svojoj formi, predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan dio čini video rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju formu lažnog dokumentarca. U videu su nahovane izjave različitih političara, donosilaca odluka i vlastodržaca, a kako bi sve izgledalo što uvrijeljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija.

This web site is funded by EU. The content of this web site is the sole responsibility of City Library of Kotor and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

posdnozjebiblioteka